Istraživanje: Kakav je kvalitet zraka i javnog prevoza u Sarajevu

Vijesti 19. sep 201916:27 > 19:06
N1

Kvalitet vazduha u glavnom gradu BiH loš je tokom cijele godine i brojna istraživanja su pokazala da smo i po tom kriterijumu na posljednjem mjestu u Evropi. "Krećimo se zajedno", slogan je ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti, u sklopu koje je održana panel diskusija o temi "Kvalitet zraka i javnog prevoza u Sarajevu".

Istraživanja su pokazala da je upravo saobraćaj jedan od najvećih zagađivača vazduha.

“Problem je što se krećemo sami – jedna osoba u jednom automobilu, što stvara nepodnošljive gužve. Ako bi podigli kvalitet javnog prevoza na jedan evropski nivo, više ljudi bi koristilo javni prevoz”, poručio je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

Nije samo neudoban i nekvalitetan javni prevoz razlog zbog kog je automobil omiljeno prevozno sredstvo u BiH, nego i ovdašnji mentalitet. Dok u svijetu posežu za zdravim i alternativnim načinima prevoza, kod nas svako obustavljanje saobraćaja tokom obilježavanja određenih ekoloških događaja, izaziva, najblaže rečeno negodovanje velikog broja građana.

“Pogledajte društvene mreže, koliki je to negativan naboj, do nekih ubilačkih izjava. Kako će oni reagirati, protestovati, spaliti, biti itd. što je pogrešno, jer promet je glavni uzročnik zagađenosti zraka”, kazala je Sanda Midžić-Kurtagić, koordinator tima koji radi zeleni akcioni plan za Kanton Sarajevo.

Ana Lofing, koja se bavi urbanim planiranjem i predstavnica je Mreže za promjene Jugoistočne Evrope, svojim primjerom potvrđuje opštepoznatu činjenicu – da je ekološka svijest Nijemaca na mnogo višem nivou.

“Nisam imala potrebu da vozim, išla sam uvijek biciklom na posao, pješačila ili koristila različita sredstva javnog prevoza, autobuse tramvaje, metroe. Ta sredstva su jako dobro povezana”, kazala je.

Drugi važan uzročnik zagađenja vazduha je neekološki način zagrijavanja stambenih objekata. Zbog visoke cijene ekološki prihvatljivih energenata, npr. plina, mnogi građani će i ove zime ložiti ugalj, sirovo drvo, što će značajno doprinjeti zagađenju.

Ipak, uporedo sa podizanjem ekološke svijesti potrebno je poraditi i na podizanju plata i životnog standarda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad