Novi šef Delegacije EU u BiH optimističan: Promjene se mogu desiti

Vijesti 19. sep 201916:54 > 19:03
N1

Deklaracija SDA, SNSD-ova želja za samoopredjeljenjem entiteta Republika Srpska, predstojeći sastanak predstavnika političke scene ovog bh. entiteta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - i danas dominiraju javnim prostorom. U svjetlu ovih dešavanja predstavio se i novi šef Evropske unije u BiH, Johann Sattler. Uprkos potpunoj blokadi u državi - kaže, optimističan je. Promjene se mogu desiti.

Nakon što je prije dvije godine, Bakir Izetbegović, u Beogradu, u neočekivanom istupu, poručio kako će se vanjska politika BiH, voditi u BiH, što je izazvalo podsmijehe, Aleksandra Vučića – danas jedan od najviših funkcionera SDA, Denis Zvizdić, uoči najavljene posjete političara iz bh. entiteta Republika Srpska, Vučiću poručuje:

“Ne mislim da se bilo ko treba miješati u unutrašnje poslove BiH. Ni BiH se ne miješa u unutrašnje poslove susjednih zemalja. Takve poruke očekujem i od Aleksandra Vučića.”

Iako je na poziciju stupio tokom jedne od najvećih poslijeratnih kriza – novi šef Delegacije EU misli da je jedinstvo među liderima političkih stranaka moguće.

“Jedno od naših očekivanja je formiranje vlasti, neprihvatljivo je godinu dana nakon izbora da nema formiranih vlada, na državnom, federalnom nivou, u kantonima. Moramo imati funkcionalne vlade. Bez toga svi naši projketi su na čekanju, ne implementiraju se, ne kreiraju se nova radna mjesta”, jasan je bio Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

U HNS-u kritikuju Deklaraciju SDA kao antidejtonsku, pri tome nijednom riječju ne spominjući odluke Glavnog odbora SNSD-a o reafirmaciji samoopredjeljenja Republike Srpske. Pozivaju na formiranje vlasti.

“Opći je dojam kako se u BiH namjerno izazivaju tenzije u javnosti i među političkim akterima s ciljem neimplementiranja rezultata izbora ni nakon skoro godinu dana. Moralno i politički odgovorno bilo bi da se svi vratitimo dogovoru, na koji HNS i svi politički predstavnici Hrvata konstantno pozivaju”, poručili su iz HNS-a.

O Deklaraciji je mišljenje iznijela i evropska parlamentarka Željana Zovko, nakon što je u javnost procurila informacija kako bi mogla postati nova izvjestiteljica Unije za BiH. Što već mnogi kritikuju, zbog njenog blagonaklonog odnosa spram pojedinih osuđenih ratnih zločinaca. Zovko je kritikovala sve prijedloge uređenja BiH, osim federalizacije.

“Ako gospoda Izetbegović, Komšić i Nikšić zaista žele civilno društvo po američkom modelu, jedan čovjek jedan glas, onda im je bolje da predlože rješenje s tri građanske jedinice te da se pripreme za ‘ridistricting’. To je praksa u SAD-u kako osigurati ravnopravnu zastupljenost i zaštitu manjina i etničkih zajednica”, kazala je Zovko.

Lider SDP Nermin Nikšić stava je: SDA jedno misli, drugo priča, treće se dogovara, a četvrto radi. Deklaracija sa SDA kongresa je još jedna od brojnih sličnih deklaracija. Zašto se onda tolika buka podigla? Zato što tenzije odgovaraju svim koalicionim partnerima i SDA i SNSD i HDZ. Pozivi ovih dana idu na adrese međunarodnih institucija. Krizi se mora stati u kraj. Da li će napori specijalnog američkog izaslanika Palmera, koji kaže da želi vidjeti BiH kako ide naprijed, uroditi plodom? Sudeći prema onome što iznosi u javnost, njegova pažnja uglavnom je usmjerena na spor Beograd-Priština.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad