Zvizdić: Deklaracija poslužila kao dimna zavjesa za skrivanje problema u RS

Vijesti 19. sep 201918:17 > 18:36
N1

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kazao je da su ekonomski aspekt razvoja BiH i vladavina prava sve dominantije teme o kojima se govori na susretima sa evropskim i ostalim visokim dužnosnicima, kao i dalji razvoj te jačanje regionalne saradnje.

“Za BiH i region najvažniji su mir i stabilnost. To je osnova i baza i za ekonomski i društveni prosperitet. Osjećaj besperspektivnosti i tenzije postaju bazni razlog zbog čega mladi i talentovani odlaze iz BiH”, kazao je Zvizdić u uvodu gostovanja na N1.

Što se tiče formiranja novog Vijeća ministara BiH – Zvizdić je kazao da je odgovor jednostavan.

“Postoje snage koje ne poštuju vladavinu prava. Od momenta kada svi odluče da poštuju bazno evropsko načelo – poštivanje zakona, za 10 ili 15 dana može biti uspostavljena vlast na nivou Vijeća ministara i Federacije Bosne i Hercegovine”, izjavio je Zvizdić.

Kada je riječ o vladavini prava i poštivanju zakona – u SDA svi jednako razmišljaju, poručio je.

“Kada prestanemo poštivati zakone – tada počinje anarhija. Moramo da se opredijelimo da budemo u demokratskom društvu ili društvu anarhije”, dodao je.

Mnogo je reakcija i priče proteklih dana bilo o Programskoj deklaraciji koja je bila usvojena na Kongresu SDA.

“Kada bi BiH bila u ustavnom, političkom smislu ustrojena i uređena u skladu sa načelima koji su napisani u Deklaraciji – onda bi za BiH mogli reći da je uređena u skladu sa EU načelima”, poručio je.

A koliko je ona realna?

“Problem je u pokušaju traženja krivca kako bi se zamaglili stvarni problemi u Republici Srpskoj, koja se nalazi u vrsti regresije. Federacije BiH dva ili tri puta bolje stoji. Tužan sam jer se u bh. entitetu Republika Srpska dešavaju takve stvari. Danas smo usvojili sporazume koji imaju vrijednostio 220 miliona eura, sa postojećim sporazumima to premašuje milijardu eura koji čekaju na realizaciju. Blokada pogađa kompletnu teritoriju BiH. Neće biti moći realizovati program rehabilitacije puteva i obnove bolnica u RS, zbrinjavanje otpadnih voda u Gradiški i tako dalje. Zbog toga mislim da je Deklaracija poslužila kao dimna zavjesa da bi se sakrili realni problemi u RS”, poručio je Zvizdić.

Da li je neko tražio da se pusti ta “dimna zavjesa”?

“Nije bilo dogovoreno. Tome ide u prilog činjenica da su slične deklaracije usvojene 2009., 2015. godine, kada nismo imali koalicione odnose sa SNSD-om. Nije dogovoreno. To je vizija demokratske, multietničke i moderne BiH. To je vizija koju SDA preferira SDA od svog osnivanja. Uvijek i samo na prvom mjestu je BiH, ali je nikada nismo zamišljali kao višenacionalnu zajednicu”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Na pitanje kako će SDA provesti Programsku deklaraciju – Zvizdić je odgovorio:

“SDA će ostati najjača politička partija u BiH. Mi nismo isključivo oslonjeni na jedan narod. Govorimo o značajnijem uključivanju svih naroda. Proces imenovanja svih tijela unutar SDA je tek počeo. Imenuje se kompletan Glavni odbor, Predsjedništvo, Asocijacija žena, Asocijacija mladih, općinske, kantonalne i regionalne organizacije – onda možemo govoriti o tom aspektu. Budite sigurni, SDA će u skladu sa prilično starim opredjeljenjem – gdje govorimo o bh. nacionalnim identitetu, ne zanemarujući etničku pripadnost i imati dovoljan broj predstavnika svih naroda u svim tijelima. To je stav SDA.”

On je dodao kako je u javnost puštena pogrešna teza da građansko poništava nacionalno i obratno.

“Bilo ko ko voli ovu državu ne vidi problem između toga. Govorimo o jednakopravnosti svih građana. Svi moraju biti jednako pravni unutar svih institucija u BIH. Da budu uposleni, da budu na fukncijama, nejasno je zbog čega je vizija o kojoj smo govorili 2009. i 2015. godine sada izazvala veliku pažnju. Zašto je izazvala nervozu kod onih koji misle da polažu pravo na građansku državu.”

Također, bh. političarima je poručio da probleme trebaju da rješavaju u Bosni i Hercegovini, a ne u Srbiji.

Osvrnuo se i na reakciju Valentina Inzka na Programsku deklaraciju – kazavši:

“Ako je Inzko mislio da mi svoje dokumente moramo pisati šta bi se moglo svidjeti Dodiku, a ne šta je dobro za građane, prevario se. To nismo radili niti ćemo. Ovi dokumenti su napisani u najboljoj namjeri, napisani su po evropskim kriterijima, ne pozivaju na antiustavno i antizakonsko djelovanje.”

Također, poručio je da se mora stati sa iluzijama da je Republika Srpska država.

“Nije niti će ikada biti. Srbi nemaju dvije države, bosanski Srbi žive u Bosni i Hercegovini”, poručio je tokom gostovanja na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad