Okupljeni u Sarajevu upozorili na opasnost klimatskih promjena

Vijesti 20. sep 201913:00 > 13:03
N1

U Sarajevu, kao i u cijelom svijetu, danas je održan Globalni štrajk protiv klimatskih promjena na kojem se okupilo nekoliko desetina ljudi, uglavnom mladih. Cilj okupljanja bio je da upozore bh. građane na opasnost klimatskih promjena, ali i pozovu Ujedinjena nacije da proglase klimatsku krizu zbog sve češćih prirodnih nepogoda.

Sarajevski skup održan je pod sloganom “Zemlja pripada djeci – djeca su budućnost ove planete“ u organizaciji “Climate Save Bosnia“. Globalni štrajk protiv klimatskih promjena pokrenula je klimatska aktivistkinja 16-godišnja Šveđanka Gretha Thunberg. Ona će proteste zaključiti govorom u New Yorku, gdje će se održati samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama.

“U cijelom svijetu danas počinje sedmica štrajka povodom UN-ovog samita koji će se održati 23. septembra. Ovaj štrajk vodi Greta Thunberg i zahtijevamo da se proglasi vanredno stanje, odnosno klimatska kriza. Što se tiče same BiH, moram da naglasim da ovdje ne samo da su primijećene klimatske promjene, u proljeće smo imali tri velike poplave, i na listi smo rekordnih toplotnih valova. Dakle, ne samo da se osjete, nego i doprinosimo klimatskim promjenama. Po mnogim izvještajima smo proglašeni jednom od najzagađenijih zemalja svijeta. Jednom smo bili i najzagađeniji kada je u pitanju kvalitet zraka“, ističe Maida Šabeta iz “Climate Save Bosnia“ i dodaje:

“Samo kada prođete putem od Doboja do Sarajeva primjetićemo da je prisutan konstantni smog, počevši od Natron Maglaja, Arcelor Mittala u Zenici, termoelektrane Kakanj, a da ne pričamo o situaciji u Tuzli, najzagađenijem gradu u našoj zemlji i činjenicu da se namjera proširiti termoelektrana.“

Istakla je da će okupljeni osim zahtjeva koji će biti upućen UN-u tražiti i da institucije BiH povedu računa, te zaustave izgradnju termoelektrana i hidroelektrana i da se pređe na obnovljive izvore energije, kako bi prestali doprinositi klimatskim promjenama

Naglasila je i da je u toku potpisivanje peticije kojom će se tražiti hitno donošenja novog zakona o zaštiti okoliša u Federaciji BiH.

“Taj zakon je već oko sedam godina u proceduri. Samo ta činjenica koliko je on u proceduri govore kako naše vlasti rade“, naglasila je Šabeta.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: “Mladi nemaju budućnost, kada svijet nema budućnost“, “Naš grad se guši“, “Naša kuća gori“, “I dinosauri su mislili da imaju vremena“…

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad