Obilježena 16. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari

Vijesti 20. sep 201913:24 > 13:26
Anadolija

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida, danas je obilježena 16. godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine u kojem su do sada ukopane 6.643 žrtve genocida.

Obilježavanju su prisustvovali preživjele žrtve genocida, predstavnici lokalne vlasti u Srebrenici, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, predstavnici ambasade Turske u Bosni i Herceogovini na čelu sa Pinar Koc, suprugom ambasadora Halduna Koca, predstavnici međunarodnih organizacija i drugi.

“Karakteristična je ta 2003. godina, jer tad su počeli prvi ukopi žrtava genocida u Memorijalnom centru. U martu 2003. godine ukopano je 600 žrtava genocida, 11. jula iste godine ukopane su 282 žrtve i 20. septembra te godine ukopano je 107 žrtava genocida. Te godine ukopano je 989 žrtava genocida. Do današnjeg dana u Memorijalnom centru ukopane su 6.643 žrtve genocida. Važno je istaći da su za sve žrtve urađeni nišani. Ostalo je da se urade nišani za 33 žrtve genocida koje su ukopane 11. jula ove godine”, rekao je Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Anadolija

Fazila Efendić smatra da proces pronalaska nestalih i identifikacije traje sporo, te da “majke umiru u iščekivanju”.

“Majke umiru i ne dočekaju da se njihovi voljeni nađu. Ja sam ukopala sina jedinog, Fejzu, i muža Hameda. Mnoge majke nisu našle svoje voljene. Godine su prošle i još uvijek svi nisu pronađeni, to je žalosno i teško za porodice”, rekla je Efendić.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, kazala je da Memorijalni centar u Potočarima treba da bude poruka cijelom svijetu.

“Ovo mezarje je vrlo važno zbog svih ljudi na svijetu kao poruka da se zlo više nikada ne desi i ne dogodi. To je poruka cijelom svijetu, da se nešto nauči. Moramo se boriti za istinu, pravdu i budućnost djece koja dolaze. Moramo prihvatiti ono što se desilo u prošlosti, a to je da je počinjen genocid nad Bošnjacima na kraju 20. stoljeća”, rekla je Subašić.

Na današnji dan 2003. godine Memorijalni centar u Potočarima otvorio je tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton. U Memorijalnom centru Potočari do sada su ukopane 6.643 žrtave genocida iz jula 1995. godine, kojeg su počinile vojne, policijske i paravojne formacije iz bh. entiteta Republika Srpska i Srbije. Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Anadolija

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad