Miro Lazović i Rifat Rijad Zaid sutra u Novom danu

Vijesti 20. sep 201914:17 > 14:21
N1

U Novom danu sutra gledajte:

Predsjednici parlamentarnih stranaka iz RS sutra će u Beogradu imati sastanak s Aleksandrom Vučićem. Neposredni povod za sastanak je Deklaracija SDA, u kojoj se naglašava da je cilj te stanke promjena Ustava, uspostavljanje novog koncepta unutrašnje organizacije BiH i jačanje “bosanskog identiteta”. Aktuelne društveno – političke teme komentarišemo sa Mirom Lazovićem iz SPD-a.

Političku elitu oštro kritikuje bosanskohercegovački pisac Faruk Šehić koji je protekle sedmice dobio prestižnu nagradu za strane pisce čiji su prevodi objavljeni u Italiji. Riječ je o nagradi XXXI Premio Letterario Camaiore-Francesco Belluomini Premio Internazionale 2019 za knjigu “Ritorno alla natura”. Književna kritika Šehića smatra jednim od najdarovitijih pisaca u BiH. On će biti naš gost u rubrici “Press”.

Ljekari i stomatolozi zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, njih 4.500, u ponedjeljak, 23. septembra, održaće polučasovni štrajk upozorenja, jer još nije riješen problem reprezentativnosti njihovog strukovnog sindikata. Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid, biće naš gost.

U Banjaluci će u naredna dva dana biti održan “Hematološki vikend” na kom će prisustvovati brojni stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu. Glavna tema – nova revolucionarna terapija u tretmanu hemofilije a biće riječi i o naučnim dostignućima iz segmenta malignih limfoma, te o novom genetskom testiranju u hematologiji. Sa specijalistom hematologije Danijelom Mandić, razgovaraće naša Anđelka Marković.

Evropska sedmica mobilnosti se obilježava u preko 2.500 gradova i više od 50 država širom svijeta u periodu od 16. do 22. septembra 2019. godine. Ova evropska inicijativa podstiče gradove na uvođenje i promociju održivih prevoznih sredstava i povezivanja građana kako bi koristili alternativna prevozna sredstva. Na koji način Sarajevo daje doprinos ovom događaju, reći će nam Lejla Čamo iz EU Info centra.

Premijera predstave “All Inclusive” večeras u Pozorištu mladih u Sarajevu. U fokus stavlja osobe sa invaliditetom i umjetnost kao pravo svih a ne privilegiju odabranih. O utiscima nakon premijere, sutra ćemo razgovarati sa glumcem Jasminom Džemidžićem.

Sa vama od 9 do 11 sati Ivana Erić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad