U Tuzli masovna edukativna vježba u pružanju prve pomoći

Vijesti 20. sep 201916:13 > 16:17
Fena

Povodom Svjetskog dana prve pomoći u organizaciji Crvenog križa grada Tuzla danas je održana masovna edukativna vježba u pružanju prve pomoći.

Tom prilikom nekoliko službi zaštite i spašavanja Grada Tuzla demonstrirali su su neke od svojih aktivnosti. Učenici tuzlanskih škola i građani mogli su naučiti kako pružiti prvu pomoć u slučaju katastrofa. Masovna edukativna vježba u pružanju prve pomoći na tuzlanskom Trgu slobode okupila je oko 170 učenika osnovnih i srednjih škola, kao i brojne građane.

Bila je to prilika da se građani upoznaju s odgovornostima u pripremi i odgovoru na katastrofe. Ekipe prve pomoći Crvenog križa grada Tuzle simulirali su nekoliko vrsta povreda i pojasnili kako se primjenjuju određene vještine iz prve pomoći.

“Cilj nam je, i to je misija Crvenog križa da naučimo građane da pruže prvu pomoć jer nesreće se dešavaju svugdje, nepredvidivo. Ukoliko ne pružimo prvu pomoć blagovremeno i najstručnija medicinska pomoć će zakasniti. Današnja edukativno-pokazna vježba je pokazala sinhronizaciju nekoliko službi zaštite i spašavanja grada Tuzle i to je ono što može biti ohrabrujuće u slučaju da se desi neka nesreća”, izjavio je sekretar Crvenog križa Grada Tuzla Sead Hasić.

U vježbi su učestvovali i predstavnici Profesonalne vatrogasne jedinice Tuzla, Doma zdravlja, MUP-a TK, KU civilnine zaštite TK, pod pokroviteljstvom Gradskog štaba CZ Tuzla.

“Moram reći da građani nisu toliko upućeni u osnove prve pomoći i nisu posebno motivirani da pruže pomoć tako da bi edukacija u svakom slučaju dobro došla svima, kao i profesionalcima koji se bave spašavanjem ljudi u hitnim intervencijama”, kazala je načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli Lejla Kuluglija Memišević.

Tom prilikom na Trgu Slobode u Tuzli članovi Udruženja porodica djece oboljele od leukemije i drugih malignih oboljenja „PIPOL“ organizovali su završnu aktivnost u okviru kampanje „Zlatni septembar“.

U znak podrške mališanima oboljelim od raka, kao i mladima koji su pobjedili ovu zloćudnu bolest oblikovana je „živa ljudska zlatna vrpca“ koja predstavlja međunarodno priznati simbol borbe protiv raka, nakon čega su u zrak pušteni šareni lampioni želja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad