U okviru globalnog štrajka protiv klimatskih promjena protesti i u BiH

Vijesti 20. sep 201916:26 > 19:18
N1

I Bosna i Hercegovina se pridružila globalnom štrajku protiv klimatskih promjena. Protesti su održani u Sarajevu i Mostaru a akcija "Lets do it" u Tuzli. Cilj okupljanja bio je da upozore bh. građane na opasnost klimatskih promjena, ali i pozovu Ujedinjena nacije da proglase klimatsku krizu zbog sve češćih prirodnih nepogoda.

Sa ovog skupa je poručeno kako mnogo toga možemo napraviti promjenom ili zamjenom sopstvenih navika, a zatim građanskim djelovanjem protiv stanja u BiH, ali i svijetu.

Poruke poslate iz Sarajeva su “Vrijeme ističe”, „Dok će naši roditelji umrijeti od starosti, naša djeca će umrijeti od klimatskih promjena, “Dinosauri su mislili da imaju vremena “, “Zemlja je nešto što nam je svima zajedničko”.

“Danas smo došli sa jednim ciljem a to je da osvijestimo ljude o tome šta se zapravo dešava na našoj planeti”, kazala je Ena Kulenović, učenica Prve gimnazije.

“Milslim da se više treba podići svijest zato što imamo samo jedan planet i treba da ga čuvamo “, riječi su Inele Krasnić, učenice Prve gimnazije.

Okupljeni su apelovali da se zatvore termo i hidroelektrane te koriste obnovljivi izvori energije kako bi se život na planeti sačuvao za buduće generacije. Apelu su se u Mostaru pridružili i mladi.

“Poruka je da bi vlade tebale prestati biti korumpirane, trebaju prestati da se svađaju i cijeli svijet bi se trebao ujediniti”, rekao je Aleksandar iz Slovačke, a Caleb iz Etiopije istakao je: 

“Globalno zagrijavanje je veliki problem i mi moramo djelovati. Vlade širom svjeta moraju djelovati i zato smo danas ovdje da pošaljemo poruku.”

Iz “Climate save Bosnia” kažu kako u BiH sve ide sporo te kako je zakon o zaštiti okoliša u FBiH u proceduri već 7 godina.

“Sama činjenica da to sedam godina traje govori mnogo o tome. Međutim, nadamo se da će zbog ove sedmice se mladi još više probuditi i biti svjesni šta znače klimatske promjene”, rekla je Maida Šabeta iz Climate save Bosnia.

Upravo zbog toga, u Bosni i Hercegovine svake godine aktivisti organizuju akciju čišćenja “Lets do it”. Danas je 1200 učenika tuzlanskih osnovnih i srednjih škola uklanjalo otpad.

“Mislim da ova akcija treba da bude primjer svim građanima i da ukaže na to koliko ne poštujemo, ne cijenimo svoju planetu”, kazala je jedna učesnica.

Mladi poručuju da načina da se sačuva planeta Zemlja ima mnogo. Svaki doprinos očuvanju okoline je važan. A cilj je kako kažu čista i zdrava planeta zemlja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad