Živa ljudska zlatna vrpca u Tuzli – simbol borbe protiv raka u dječijem dobu

Vijesti 20. sep 201917:02 > 19:20
N1

Na području Federacije BiH po statističkim podacima 60 djece godišnje oboli od raka. Jedna trećina te djece dolazi iz Tuzlanskog kantona. Procenat izliječenja je od 80 do 90 odsto. Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele i izlječene od leukemije i drugih malignih bolesti „PIPOL“ Tuzla danas je u znak podrške oboljeloj djeci, onima koji su pobijedili bolest ali i onima koji su izgubili, oblikovalo „živu ljudsku zlatnu vrpcu“ - simbol borbe protiv raka u dječijem dobu. Sve u cilju podizanja svijesti o ovoj opakoj bolesti.

Belma je išla u redovnu i muzičku školu, svirala klavir, igrala folklor, odrastala normalno. Prije četiri godine, otkrili su joj tumor na mozgu i njen život se promijenio boreći se sa opakom bolešću ali ni ona ni njeni roditelji nisu odustali.

“S obzirom da je bila skroz nepokretna, da smo je okretali u krevetu, da nije mogla gutati, pričati, sada je ona super. Crta. Ide u drugi razred Građevinsko geodetske škole, smjer slikarski dizajner. Ima veliku podršku profesora i razumijevanje. Belma je borac. Nije klonula duhom ni ničim”, kaže njena majka.

A Belma Puzić kaže:

“Drugovi su divni. Vjerujte, divni. Škola kao škola. Volim ići u školu. Jedva čekam za završim drugi razred da se riješim matematike.”

Belmina majka tvrdi da joj je bolest kasno otkrivena što je otežalo liječenje. Dijagnosticiranje bolesti, terapije, izolacija oboljelog djeteta dugo traje. Posljednje dvije godine, ovaj cjelokupan proces odvija se u hematološko-onkološkom odjeljenju Dječije klinike u UKC Tuzla.

“Nakon završetka bolničkog liječenja, kada slijedi intezivan proces praćenja i kontrolisanja, koji traje čak do pet godina, tako da zaista, postoje brojni problemi. Ono što je blagodat svega je da se djeca liječe na matičnom kliničkom centru i da majke s njima borave 24 sata na dan”, riječi su Amre Saračević iz Udruženja građana “PIPOL” Tuzla.

Rak je bolest koja ne pogađa pojedinca već je to bolest cijele porodice i podrška je potrebna ne samo oboljelom već i ljudima oko njega, rečeno je danas. Jedan od roditelja oboljelih Amira Osmić potvrđuje da je rak težak za cijelu porodicu:

“Znate, to je problem koji naglo iskrsne. Nešto na šta niste spremni. Onako te probleme rješavate usput. Što se tiče podrške, najbitnija je ona koju dobijate od porodice, a mi smo je zaista imali.”

Nasiha Pjanić iz udruženja građana „Ženo, majko, sestro“ iz Kalesije ističe:

“Ja sam se borila prije 20 godina i izborila sam se. U našem udruženju ima 24 žene oboljele i ginekološki i onkološki. Karcinom ne bira. Ni dob ni ništa. Karcinom je opaka bolest koja se brzo širi.”

Belma se nada da će postati poznata književnica. Zadovoljna je podrškom koju dobija od svoje okoline i ne obazire se na poglede drugih:

“Kada idem gradom, svi me gledaju. Djeca me gledaju, ali meni to ne smeta.”

Pet najčešćih vrsta zloćudnih bolesti koje se javljaju kod djece su leukemija, tumori mozga, neuroblastoma, Wilmsov tumor i limfomi.

Roditelji oboljele i liječene djece od raka, danas su kazali da su jako bitni redovni ljekarski pregledi kako bi se otkrila bolest, ako već postoji, u ranoj fazi. Isto tako poručili su da im je još bitnija podrška, kako porodice, tako i šire društvene zajednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad