Iron Man iz Jajca

Vijesti 20. sep 201917:30 > 19:19
N1

Ermin Omerović od danas ponovo sanja. Da će ponovo zaigrati fudbal, da će nastaviti obrazovanje. Prvu kafu sa novom rukom već je popio.

Ovaj devetnaestogodišnji mladić prošle godine doživio je tešku nesreću kada mu je mašina doslovno samljela desnu ruku. Nakon dugotrajnog liječenja, ugrađena mu je vještačka proteza koja mu je, kaže, vratila vjeru da može bolje.

“Skidam je kad spavam, naravno. Ona ima bateriju, puni se preko noći. Ujutro kad se probudim, doručak sebi napravim bez ikakvih problema. Sve što meni treba, mogu sam”, kaže ponosno Ermin.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu devetnaestogodišnjem Erminu ugrađena je vještačka ruka kojom upravlja mislima, bionic šaka i mio plus modul, kojom se može upravljati mislima. Riječ je o pomagalu koji se prvi put pojavljuje ne samo u BiH već u kompletnoj regiji i koja predstavlja vrhunac savremene tehnologije.

“Ermin sa ovim sistemom ima mogućnost 14 grupa pokreta. Na svakom prstu koji Ermin koristi, nalazi se mali motor koji mu omogućava precizne pokrete. Ermin može sihronizovano da upravlja sa obje ruke i ovo ortopedsko pomagalo može doživjeti kao dio vlastitog tijela”, pojašnjava predstavnica Ottobock kompanije u BIH Željka Mičić Sušac.

Operacija je urađena u Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS i prva je takve vrste u regionu. Njo je prethodila amputacija i uspješno liječenje.

“Našli smo sagovornika u kompaniji Ottobock i mislim da smo došli do najboljeg rješenja. Ono je rezultat struke, nauke i savremene tehnologije”, kazao je danas i Đemil Omerović.

Sama proteza koštala je oko 110.000 KM i izrađeno je isključiivo za Ermina. Novac je skupljen putem humanitarne organizacije Pomozi.ba, jedan dio prikupila je porodica, jedan dio donirala kompanija Ottobock koja je Ermina imenovala ambasadorom kompanije. Sredstva koja ovim putem zaradi biće usmjerena za nastavak njegovog školovanja, od kojeg je zbog nesreće ranije bio prisiljen odustati.

Na pitanje kada će ovakvi projekti postati svakodnevica u BiH, generalna direktorica Sebija Izetbegović kaže kako bi za početak trebalo ubrzati redovne procedure za dobijanje vještačkih pomagala na koje se čeka i godinu dana.

“Zakon o javnim nabavkama trebao bi biti promijenjen na način da prepoznaje pomagala koje sistem prepoznaje. To nije ova šaka koju je Ermin imao sreće da dobije, već elementarna pomagala poput proteze koljena, proteze kuka da se osigura jednostavniji i brži način nabavke”, kaže Izetbegović

U BiH je registrovano više od 294.000 pacijenata koji žive sa nekom vrstom invaliditeta, odnosno kako navode svjetske zdravstvene organizacije, čak 15 posto od ukupnog stanovništva. Tek rijetki su dobili priliku da poput Ermina nastave život kakav su nekada vodili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad