Bosić za N1: Znao je Izetbegović kakva će biti reakcija, oni to rade konstantno

Vijesti 20. sep 201917:40 > 18:16
N1

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i jedan od potpredsjednika SDS-a Mladen Bosić bio je gost Dana uživo na N1. Govorio je o zaključcima sa današne sjednice Predsjedništva SDS-a, krizi vlasti u BiH, sastanku u Laktašima i najavljenom okupljanju lidera stranaka iz Republike Srpske kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ANP-u te stanju u stranci čiji je nekada bio predsjednik.

Na sjednici Predsjedništva SDS-a govorilo se, kako je kazao Bosić, o aktuelnoj političkoj situaciji ali i o sastanku stranaka iz RS sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Meni lično nije sasvim jasno zašto je taj sastanak, šta je cilj tog sastanka? Jedinstvo srpskih stranaka. Ako je to neki cilj onda uredu, ali ovako deklarativno očigledno je da imamo različita mišljenja. Jedinstvo u politici je nešto što lako prelazi u jednoumlje ili nametanje stavova. Treba sačekati i vidjeti šta je iza tog sastanka, da li je to pritisak na one koji sada vrše vlast u Savjetu ministara – znači SDS i PDP da napuste taj položaj ili je nešto drugo”, zapitao se Bosić.

Kada je u pitanju Programska deklaracija SDA Bosić je rekao kako je to viđena situacija više puta, te vrlo smišljena:

“Kada sam pratio ovo što se dešava sad, na neki način imao sam osjećaj kao da je ista situacija kada je Izetbegović uputio apelaciju za poništavanje Dana RS, pa je to Dodik rado dočekao referendumom. To je vrzino kolo i oni se čvrsto drže u tom kolu produkovanja krize. Mobilizacijom građana protiv drugih oni dobijaju podršku na glasanju. Oni će to i u budućnosti nastaviti da rade kao svoj politički program.”

“Jeste interesantna situacija da na stolu imate krizu oko formiranja Savjeta ministara. Ne funkcionišu institucije i SDA, odnosno Izetbegović izlazi sa dodatnim uljem na tu vatru, da se ta dodatna kriza rasplamsa. Apsolutno sam svjestan da je on znao kakva će biti reakcija, ali oni to rade konstantno”, dodaje Bosić govoreći o političkim manipulacijama vladajućih stranaka.

Kazao je kako građani biraju srcem, a ne glavom i da vladajuće partije u BiH to koriste:

“Čini mi se da je ovaj put otišlo prilično daleko i da je situacija zaista ozbijlna. Oni ne mogu da funkcionišu ukoliko nemaju neprijatelja protiv kog se bore. Ne možete pričati o napretku u BiH u bilo kom sektoru jer morate zadržavati aktuelnost političkog života kroz borbu.”

Navode i analize da ovakva situacija najviše odgovara SDSu i PDPu jer su još uvijek na vlasti Bosić negira. Smatra da je cilj istisnuti SDS i PDP nakon ćega bi bilo moguće poslati ANP a Dodik bi ostao heroj.

“Ne vidim šta SDS ima od ove vlasti. To je pod prinudom vršenje vlasti, čak mislim da bi to bilo oslobađanje za SDS da ne mora da učestvuje u ovim privremenim organima. Želi se stvoriti situacija da se oni(PDP i SDS ministri u Savjetu ministara) povuku i da preko zamjenika prođe priča sa ANP-om”, mišljenja je.

Za trenutni zastoj u formiranju vlasti i problem ANP-a krivi Dodika i Čovića, ali i Izetbegovića:

“Mislim da je to posljedica odnosa na relaciji Čović-Dodik-Izetbegović. Ovo se moglo pretpostaviti da će biti ovako poslije izbora. Jasno je i da su Dodik i Čović postigli čvrst dogovor. Mislim da je dio ove situacije posljedica tih politika koje su vodili.”

Kazao je kako je ta situacija dva na prema jedan (Dodik, Čović-Izetbegović) opasna. O današnjoj sjednici Predsjedništva Bosić je komentarisao:

“Poruka javnosti je ‘mi funkcionišemo harmonično bez obzira što je to samo putovanje na neke manifestacije kao što je početak izgradnje autoputa. Ineteresantna je pozicija Dodika tu, on traži da se ljudi iz Republike Srpske povuku iz zajedničkih organa, a on se ne povlači.”

Istakao je da Predsjedništvo očigledno nema problem sa komunikacijom ali ima sa tim kako voditi politiku i kako izaći iz krize.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad