Lazović: Dodik više ne može u potpunosti kontrolisati političke procese u RS

Vijesti 21. sep 201909:57 > 10:08
N1

Miro Lazović, bivši visoki funkcioner SDP-a i jedan od osnivača SPD-a, gostujući u Novom danu na N1 kazao je da od današnjeg sastanka predstavnika stranaka iz Republike Srpske sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu ne očekuje ništa spektakularno.

“Taj sastanak je sazvan sa ciljem da se potvrdi ‘srpsko jedinstvo’ i da se na neki način Vučić ponovo predstavi kao ujedinitelj svih Srba, kao čovjek koji brine o intresima Srba na prostoru bivše Jugoslavije. Ne očekujem da će doći do nekih spektakularnih zaključaka. Očekujem da će Vučić odigrati jednu smirujuću poziciju, barem za javnost. A šta će sve biti dogovoreno u nekim njihovim unutrašnjim odnosima, ostaje da se vidi”, kazao je Lazović za N1.

Naveo je da je u ovom slučaju simptomatično  da Vučić po prvi put poziva, ne samo Milorada Dodika i poziciju, već i opoziciju iz čega se mogu izvlačiti različiti zaključci.

“Jedan od tih zaključaka je da očito Milorad Dodik na području Republike Srpske više nije čovjek koji može u potpunosti kontrolisati, kreirati i voditi političke procese u RS pogotovo u Bosni i Hercegovini, da je ojačana opozicija izborom Mirka Šarovića koji pokazuje neke drugačije pristupe. Vjerovatno je Vučić procijenio da treba pozvati cjelokupnu opoziciju, tu je i PDP koji ima suprotne stavove od Milorada Dodika. Ne mislim da će to nešto se posebno reflektirati na procese u BiH”, kazao je Lazović.

Naveo je da je “aposolutno bespotrebno da se vrše strane konsultacije sa Beogradom.

“BiH je suverena država, RS je entitet u toj državi. Ne sporim  da se oko nekih nacionalnih, kulturnih, istorijskih pitanja može konsultirati sa Srbijom, ali u političkom smislu svako miješanje Srbije u untrašnje odnose BiH je neprihvatljivo. Cjelokpuna kriza unutar BiH je produkt je upravo tih miješanja, Beograda i donekle Zagreba. Vučić bi konačno trebao da vodi politiku koja će biti politika između dvije države, BiH i Srbije”, naveo je.

Citirao je riječi Matthewa Palmera, specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan, koji je kazao da Dejtonski sporazum nije sveto slovo i da je potrebna evolucija.

“Očekujem u narednom peridou pojačanu aktivnost američke administracije. Mislim da je američka administracija konačno shvatila da se mora više posvetiti ovom prostoru”.

Kako je kazao dobra je stvar da se predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, Vučić i Predsjedništvo BiH sastanu u Beogradu.

“Vjerujem da će na tom sastanku biti jedna pozitivnija atmosfera”.

Govoreći o deklaraciji SDA, kazao je da se “previše galame diglo oko jedne stranačke deklracije”.

“Ovu deklaraciju smatram da je to unutarstranačak stvar SDA, imaju pravo da iznesu svoju viziju, to je sasvim legitiman stav SDA. Dugo sam na političkoj sceni i siguran sam da je SDA došla do stadija kada mora mijenjati svoju politiku. Poruke koje je SDA uputila nisu takve da se mogu olako odbaciti niti je to igra između Dodika i SDA. To je jedna konkretna vizija i meni je na neki način simptomatično da taj prostor građanske borbe za BiH sada pokriva SDA sa svojom deklaracijom, a ljevica koja je trebala da bude itekako prisutna na ovim stvarima šuti. To je nešto što je za ljevicu problem”, naveo je Lazović.

 Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad