Vučić: Dajmo sve od sebe da sačuvamo mir

Vijesti 21. sep 201914:33 > 14:39
N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas nakon sastanka sa Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz entiteta Republika Srpska.

Vučić je na početku obraćanja govorio o obavezama Srbije kada je u pitanju Dejtonski sporazum.

“Svako kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma Republika Srbija je obavezna da da svoju reakciju, mišljenje ili sud. Kada je bila izborna kampanja u BiH bio sam jedini lider koji nije išao u teritoriju BiH i miješao se u izborni proces”, kazao je Vučić između ostalog.

Naveo je da su na sastanku govorili o deklaraciji SDA.

“Ja neću posebno svoj sud da dajem. Ono što sam primjetio je i da vam kažem da su ljudi iz RS saglasni po opstanku RS, negativnom odnosu prema tekstu deklaracije SDA i odnosu i poštovanju prema Srbiji. Politika Srbije jeste to da mi pozivamo predsjednik Dodika i predsjednicu Cvijanović, i sve naše ljude koji stoje ovdje iza mene da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, da reaguju u skladu i sa interesima RS, Srbije, rekao bih i BiH, da damo sve od sebe da se sačuvaju mir i stabilnost. Bilo kakav sukob značio bi ekonomskih krah i ekonomski kraj za sve nas”, kazao je Vučić.

On je pozvao sve aktere na smirivanje tenzija i na poštovanje Dejtonskog sporazuma.

“Jedino kako može da se mijenja Dejtonski sporazum je dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda”, poručio je Vučić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad