Sastanak kod Vučića: Jedinstveni tek u stavu da odbacuju Deklaraciju SDA

Vijesti 21. sep 201917:18 > 17:52
N1

Bez konkretnih zaključaka nakon sastanka poltičara iz Republike Srpske, sa predsjednikom i premijerkom Srbije. Iako je Milorad Dodik, zbog kako kaže, ugroženosti entiteta nakon usvajanja Deklaracije Stranke demokratske akcije, od Aleksandra Vučića zatražio pomoć i to u sigurnosnom smislu, Vučić znatno blaži u stavovima. Poručuje, zabrinut je, no, poziva na suzdržanost, razgovor i kompromis.

Učesnici sastanka jedinstveni tek u stavu da odbacuju Deklaraciju SDA. No, potpuno razjedinjeni u pogledu budućih koraka. Samoopredjeljenje entitet Republika Srpska, kao odgovor, jedino je zagovarao Milorad Dodik. Zbog osjećaja ugroženosti navedenom Deklaracijom, od Vučića je zatražio:

“A od Srbije smo tražili da nam pomogne u situaciji da nam je to potrebno, da nam pomogne sa stanovišta osposobljavanja naših bezbjednosnih jedinica jer smatramo da apsolutno ne trebamo biti naivni od zbog svega toga jer njihov trajni cilj je da nema ni Srba ni Republike Srpske”.

No, odgovor Aleksandra Vučića išao je u potpuno drugačijem smjeru. Sud o Deklaraciji nije iznosio, ali je saslušao i razumije bojazan političkih predstavnika entiteta Republika Srpska. Poziva na suzdržanost, poštivanje Dejtonskog sporazuma, dijalog.

“Ja pozivam i predsjednika Dodika i predsjednicu Cvijanović i sve ljude iz Republike Srpske koji stoje iza mene da pokažu punu suzdržanost da ne reaguju prenagljeno da reaguju u skladu s interesima RS, Srbije i rekao bih BiH, a to je da damo sve što možemo od sebe da sačuvano mir i stabilnost. Bilo kakav sukob značio bi ekonomski krah i ekonomski kraj za sve nas”, poručio je Vučić.

Uz to što su konačno iskoristili priliku da se susretnu s Vučićem i predoče svoje stavove, predstavnici opozicije bliže su njegovim, nego stavovima Milorada Dodika. Tenzije smiruje i predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

“Treba dati mudrije odgovore a pod tim smatram da mi treba da budemo faktor najzreliji u BiH da imamo jasan stav i da odbacimo Deklaraciju i SDA ali i Deklaraciju HDZ-a iz aprila 2019. također programsku koja se zalaže za više od tri regionalne supstance”, kazao je Šarović.

O HDZ-ovoj Deklaraciji Milorad Dodik danas javno ni riječi. Ali opozicija nastavlja. I u PDP-u odbacuju kako programske ciljeve SDA, tako i one HDZ-a. Isključivo su za očuvanje izvornog Dejtona.

“Mi smo snažno protiv trećeg entiteta to da bude jasno kao PDP. Smatramo da treći entitet ugrožava Dejtonski sporazum i da Republika Srpska u tom slučaju gubi svoj značaj, i zato insistiramo da dvoentitetsko uređenje je nepovredivo”, istakao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Iako su na sastanku s Brnabić i Vučićem bili isključivo politički predstavnici pozicije i opozicije iz entiteta Republika Srpska – kako u sali gdje su vođeni razgovori, tako i u sali gdje su se učesnici obraćali javnosti – uredno je bila istaknuta i zastava Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad