Oštre poruke iz Sarajeva nakon sastanka u Beogradu

Vijesti 21. sep 201917:52 > 18:08
N1

Premda bez spektakularnih zaključaka nakon sastanka u Beogradu, u Sarajevu se bilježe i prve reakcije. Šefik Džaferović je pozvao Aleksandra Vučića da se jasno odredi prema Dodikovim prijetnjama otcjepljenjem Republike Srpske.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović istaknuo je, nakon poruka iz Beograda, da je Deklaracija SDA višedecenijski politički stav i viđenje uređenja BiH koje podrazumijeva ravnopravnost svih ljudi u svakom dijelu zemlje.

“SDA svoju deklaraciju nikome ne nameće silom ili prijetnjama, kaže Džaferović, podsjećajući da se do promjene Ustava može doći isključivo dijalogom i dvotrećinskom i entitetskom većinom u Parlamentarnoj skupštini BiH”, kazao je Džaferović.

“Indikativan je, međutim, izostanak Vučićeve reakcije na Dodikove najave o otcjepljenju entiteta RS, kao i na deklaraciju SNSD-a iz 2015. godine u kojoj se najavljuje to otcjepljenje, jer je upravo to istinska i jedina prijenja Dejtonskom mirovnom sporazumu. Bilo bi neophodno da se Vučić, kao predsjednik države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, jasno i nedvosmisleno odredi i po tom pitanju”, dodao je.

Oštru poruku uputio je delegat u Domu naroda Denis Bećirović, podsjećajući da je glavni grad svih naroda u BiH Sarajevo, a ne Beograd.

“Današnji sastanak predsjednika srpskih parlamentarnih stranaka iz bh. entiteta RS u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o ‘važnim nacionalnim pitanjima’ samo je još jedna u nizu potvrda da Vučić nije odustao od pogubne velikosrpske politike. Sazivanje dijela srpskih političkih zvaničnika iz drugih nezavisnih i suverenih država tako često nije radio ni režim Slobodana Miloševića za vrijeme vođenja agresorskih ratova protiv susjednih država. Očigledno, Vučić je odlučio da nadmaši i samog Miloševića”, kazao je.

Miro Lazović, iz SPD-a, smatra da je među uzročnicima postojeće političke krize u našoj zemlji miješanje Beograda i Zagreba u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine.

“Vučić bi konačno trebao da vodi politiku koja će biti politika između dvije države, Srbije i BiH, a ne samo politika između Srbije sa predstavnicima srpskog naroda u BiH. To je sumnjiva politika, to je politika koja dijeli, i izaziva nestabilnost kod drugih naroda i građana”, istakao je.

Osim oštrih reakcija iz Republike Srpske na usvojenu Deklaraciju SDA, prethodnih dana stigle su i osude međunarodnih institucija. Američka , ruska i druge ambasade, kao i OHR, smatraju da ova Deklaracija nij konstruktivna, te da su izmjene Dejtona moguće samo dogovorom svih naroda. Političare pozivaju da se uozbilje i formiraju vlast.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad