Akumulacijsko jezero kod Tuzle na putu da postane sređeno izletište

Vijesti 21. sep 201918:09 > 18:22
N1

Nakon brojnih negodovanja i peticija građana, akumulacijsko jezero na kopu Šićki brod Tuzla za sada neće biti šljačište, ali bi moglo biti sređeno izletište i mjesto relaksacije nadomak grada. Neke sportske i nevladine organizacije već su počele sa sređivanjem prostora oko jezera, ali i pozvale sve ostale građane da se uključe. Na koji način to mogu uraditi, pokazali su danas članovi Streljačkog kluba „TargeTZ“ Tuzla koji su organizovali radnu akciju.

Tuzlanka Nazifa Mutapčić imala je dvije operacije karcinoma. Prije pet godina preselila se sa mužen na jezero. Kaže da nije pogriješila što je odabrala život pored vode.

“Meni je konzilij ljekara rekao: Ti moraš da se izoluješ od stresa, buke, gužve. Tako da sam odlučila doći ovdje. Oporavila sam se. Ja sam druga žena”, kaže Nazifa.

Iako je jezero prirodni dragulj, godinama je bilo ilegalna deponija smeća. Međutim, situacija se počela mjenjati.

“Kako su ovi sa vikendicama tu i mi što ovdje budemo, malo se to sređuje i održava. Ovi tu što su otvorili streljanu, malo su spriječili smetljište. Nema čega nisu dovlačili”, kaže Nijaz Mutapčić, Nazifin muž.

Doprinos očuvanju prirodne ljepote dali su i članovi obližnjeg streljačkog kluba. Da bi imali streljanu na otvorenom, prvo su morali rasčistiti smeće. Ali na tome nisu stali.

“Napravili smo klupe da ovo sve bude malo ljepše. Uskoro dolaze ljulje. Imamo i klackalice. Imamo još nešto specijalno napravljeno za djecu da se mogu igrati. Naše dvije djevočice od članova kluba, ali i još dosta djece se voli igrati ovdje na ovoj livadi”, kaže Uranela Franjić, Streljački klub „ TargetTZ“ Tuzla.

“Želimo djelovati za dobrobit čitave društvene zajednice, te da našim angažmanom doprinesemo kvaliteti života ljudi koji dolaze u ovaj prelijepi ambijent. To je minimum koji možemo učiniti od sebe”, poručuje Dženan Đipa, Streljački klub „ TargeTZ“ Tuzla.

A u ovom prelijepom ambijentu, Mutapčići će i ovu zimu provesti na jezeru zajedno sa životinjama koje imaju.

“Problema je bilo ispočetka. I pijanica i drogeraša ali to je sve eliminisano. Ja sam mirna. Meni je ovdje ljepše nego da sam u nekom velegradu”, priča nam Nazifa.

Jezero je dugo 800, a široko 400 metara, Najveće je dubine 35 metara. Pogodno je za sportski ribolov, rekreaciju i turizam.

Jezero Šićki Brod bilo je jedna od devet potencijalnih lokacija za odlaganje šljake iz Termoelektrane Tuzla. Vlada TK tu je opciju prekrižila u novom Prostornom planu. Međutim, konaču riječ o tome, dat će poslanici Skupštine TK na nekoj od narednih sjednica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad