Najbolji autohtoni bh. proizvodi za turiste i ljubitelje hrane

N1

Sirevi u rangu sa francuskim, tartufi istarskog kvaliteta, maslinovo ulje poput italijanskog. Sve ove proizvode moguće je naći u BiH, najčešće u manjim domaćinstvima, ali bez daha ostavljaju i najveće gurmane. Samir Ibišević obilazi BiH i bira najbolje autohtone bh. proizvode. Cilj mu je, kaže, da turistima, ali i svim ljubiteljima hrane u BiH približi bogatstvo bh. kuhinje, zbog čega je osmislio koncept - Balkantinu.

Kupreški, Livanjski, koziji, kravlji, sa maslinama, paprikama, biberom. Sirevi visokog kvaliteta pripremljeni na tradicionalan način u domaćinstvima širom BiH. Među njima sir sa tartufima, i to divljim tartufima BIH.

“Postoje mitovi da tartufi isključivo rastu u Istri, na sjeveru Italije, Francuskoj, međutim naša BIH je prebogata i tartufima, bijelim i crnim, kao i drugim vrstama kvalitetnih gljiva”, kazao je Samir Ibišević, Balkantina.

Tragači za tartufima ove gljive pronaleze u okoli Bijeljine, pod Majevicom, oko Mrkonjić Grada, na planini Lisini. Kilogram košta 400 KM, no za dobar ručak dovoljno je da na ovaj delikates izdvojite do 10KM.

“Nekih 20 grama tartufa košta 8 KM. On kao takav dovoljan je za jedan dobar obrok. To je jednostavno, po kajgani, po jajima, na pasti, ili najjednostavnije dovoljan vam je samo tost i puter”, dodao je.

Na policama pored tartufa i sireva nalaze se i različiti vrste domaćih likera, rakija, vina. Među njima i jedini bh. šampanjac.

Iako BiH nije prepoznatljiva po proizvodnji maslina i maslinovog ulja, maslinari iz Hercegovine, tačnije iz Čapljine uspjeli su ove godine da proizvedu najbolje maslinovo ekstradjevičansko ulje”

Kvalitetnu hranu i pića iz BiH posebno cijene turisti.

“Ovo je odlično, zaista je dobro”, kazala je jedna turistkinja.

“Razlikuje se od australijskog sira”, dodao je turista.

Mnogi od njih odlučuju se na turističke ture kroz tradicionalne restorane poput aščinica.

“Tu se probaju naša variva, i to im je specijalno pošto se uglavnom probaju ćevapi, pa im je ovo skroz drugačije”, kazala je radnica jedne aščinice.

Pravi gurmani za poklone često kupuju upravo ove specijalitete. Tako da je na sve kontinente do sada stiglo slatko od duda, bijele trešnje, zelene smokve.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad