Oštra reakcija HDZ-a na izjave Šefika Džaferovića: Osuđujemo iznesene neistine

Vijesti 22. sep 201910:00 > 10:02
HDZ BiH

HDZ BiH reagovao je na izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića koji je boravio u posjeti općini Bugojno, gdje  prisustvovao i Svečanoj akademiji održanoj povodom obilježavanja Dana bugojanskih jedinica i 25. godišnjice Kupreške operacije.

Džaferović je tokom svog govora u Bugojnu kazao da “ne postoji ništa jače od armije časnih ljudi, koji se bore za ispravan cilj, pokazala je i druga velika pobjeda Armije BiH u Bugojno”.

“To je pobjeda nad vojnim snagama HVO-a, koje su bile u službi udruženog zločinačkog poduhvata. O prirodi tog agresorskog poduhvata, najbolje govori činjenica da je isti taj HVO, koji nigdje na teritoriju Bugojna nije mogao vojno da nadvlada Armiju RBiH, počinio masakr nad 45 nedužnih civila u Vrbanji. Nesposobnošću na bojnom bolju i nemilosrdnošću prema civilima, zločinačke formacije su pokazale svoje pravo lice koje je kasnije sveobuhvatno opisao i Haški tribunal u svojim presudama”, kazao je Džaferović.

Dodao je da se strateški i moralni značaj bugojanskih jedinica ogleda i u činjenicu da nisu branile samo bugojansku, već su dale značajan doprinos i u odbrani susjednih općina, navodeći primjer odbrane Gornjeg Vakufa. On je u svome obraćanju izdvojio Kuprešku operaciju, kao posebnu, jer je bila prva oslobodilačka akcija ARBiH u Bugojnu, kada su bugojanske jedinice napravile prodor prema Kupresu, oslobađajući značajan dio općina Bugojno i Donji Vakuf, kao i sam Kupres.

Naglasio je da se Armija RBiH u Bugojnu kao i drugim dijelovima BiH suprotstavljala udruženom zločinačkom poduhvatu, te da do sukoba između Armije RBiH i HVO-a ne bi došlo da nije bilo velikodržavnih pretenzija i udruženog zločinačkog poduhvata usmjerenog protiv države BiH, čiji su izvođači bili HV i HVO-a.

Na ove izjave reagovali su iz HDZ-a BiH navodeći da je “Hrvatsko vijeće obrane odigralo nepobitno važnu ulogu u očuvanju teritorijalnog integriteta i obrani Bosne i Hercegovine”.

“Osporavanje legitimne sastavnice Oružanih snaga od strane sadašnjeg člana Predsjedništva BiH, a tadašnjeg zapovjednika OS-a udar su na temelje BiH, ali i suživota, povijesnih vrijednosti i identiteta Hrvata. Istupi Šefika Džaferovića temeljeni na promoviranju zapaljive retorike i negiranju povijesnih činjenica, nadomjestak su dezorijentiranom političkom djelovanju koje se oslanja na promoviranje provokacija, radikalizma i populizma. Pokušaji degradiranja i proglašavanja HVO-a zločinačko-agresorskom vojskom u suprotnosti su s istinom o Bosni i Hercegovini. HVO se borio za domovinu BiH u kojoj će svu narodi i građani biti ravnopravni i slobodni. Sudeći prema izjavama bošnjačkog člana Predsjedništva BiH isti je očito još zarobljen u prošlosti i to onom kakvom je Bošnjaci žele ispisati. Bošnjački politički predstavnici iz SDA i oni okupljeni oko SDA još jednom jasno demonstriraju nastojanja da svakodnevno vrše nasilje nad konstitutivnim narodom kao i Bosnom i Hercegovinom, tražeći nove povode za daljnju destabilizaciju”, navode iz HDZ-a.

Poručuju da je prema popisu iz 1991. godine u općini Bugojno živjelo je 15.993 Hrvata, a nakon ratnih sukoba ostalo svega 1.374 Hrvata – ubijeno je 120.

“Hrvatska demokratska zajednica BiH osuđuje iznesene neistine i izražava zabrinutost povodom korištenja ovakve opasne i zapaljive retorike, te još jednom poziva čelnike SDA i bošnjačke političke predstavnike da se okrenu budućnosti zajedno sa svojim susjedima i partnerima. Pozivamo bošnjačke političke predstavnike da svojim radom dokažu opredijeljenost za mir, stabilnost i napredak, koji se mogu ostvariti jedino kroz reformske procese, ravnopravnost i euroatlantske integracije”, stoji u reakciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad