Šta je izlaz za BiH iz konstantne političke krize

Vijesti 22. sep 201917:13 > 19:02
N1

Nakon jučerašnjeg sastanka političkih predstavnika Republike Srpske, koji su o unutarnjim pitanjima BiH razgovarali sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučiće, nameće se pitanje šta je izlaz za Bosnu i Hercegovinu iz konstante političke krize?

Etnopolitike su došle do zida, i nemaju više šta ponuditi građanima. Stav je profesora na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, Senadina Lavića. U osvrtu na jučerašnji govor Milorada Dodika u kojem je od Vučića zatražio i pomoć u sigurnosnom smislu, Lavić dodaje:

“Šta nam novo nude? Vojne jedinice da ratujemo, da Srbi idu u Beograd po svoje mišljenje. Zar nije sramota za nas sve da Srbi i Bosne moraju ići u Beograd tražiti mišljenje od Vučića ili nekoga drugog? Srbi su bosanski ljudi, naši Srbi, Srbi iz BiH. Ovdje je sve njihovo”.

Profsor s mostarskog Fakulteta za humanističke nauke, Adnan Velagić smatra da su jučerašnje umirujuće poruke Aleksandra Vučića dobar potez. No, u njegove dobre namjere ne treba vjerovati, stava je.

“Vi nikada nećete naći u Srbiji u rukovodstvu Srbije, ako bude išlo ovim tokom, političara koji će drugačije razmišljati od Slobodana Miloševića. To pokazuju i istupi koje je Vučić imao. Dolazi u Drvar konstantno govori da se Srbija ne miješa u prilike u BiH, da ona podržava teritorijalni integritet, šta se dogovore tri naroda, dva entiteta. To nema apsolutno potrebe da se govori mi smo suverena država”, kaže Velagić.

U razgovoru za Deutsche Welle, pojedini srbijanski profesori smatraju da je Dodik pretjerao u izražavanju brige povodom Deklaracije SDA. Time pokušava prikriti krizu u kojoj se njegov režim nalazi, navode. A da se u BiH ništa ne mijenja već trideset godina, jasno je i zašto.

“To je model ponašanja elita u regionu: oni ne rješavaju probleme, već ih komplikuju. Riječ je o nekoj vrsti pakta između nacionalista u regionu koji na sličan način traje već dugo. O tome svjedoči i činjenica da gotovo nijedno pitanje iz devedesetih godina prošlog vijeka nije ozbiljnije riješeno”, mišljenja je Dušan Spasojević, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Pojedini su ipak stava da se realizacije različitih deklaracija, najava otcjepljenja, novih entiteta – jedino mogu spriječiti čuvanjem aktuelnog uređenja.

“To govori da smo još daleko od stabilnosti u BiH i to nam govori da još uvijek optimalno rješenje da bismo imali kakav takav mir i stabilnost jeste da se poštuje izvorni Dejton, da nisu sazreli uslovi u BiH da se razgovara ozbiljnije o njenom funkcionisanju na način koji bi podrazumijevao suverenu državu sa svim njenim nadležnostima”, smatra Zoran Milivojević, bivši diplomata.

Što se tiče jučerašnjeg sastanka kod Vučića, i kako mnogi ocjenjuju zapaljivih stavova Milorada Dodika, od istih se danas ograđuje i jedan od učesnika, predsjednik SDS-a, Mirko Šarović. Kaže to su Dodikovi stavovi i stranke koju predstavlja, a SDS-a pozivaju na smirivanje tenzija. Isto je jučer učinio i Vučić. Stoga i rekacije pojedinih bh. političara o tome kako od Dodika glavu okreću i njegovi saradnici.

“I srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić Milorada Dodika označio kao opasnost za vlastiti imidž, reputaciju Srbije u međunarodnoj zajednici, opasnost za sigurnost , pa i kao prijetnju ekonomiji Srbije i regiona, koja u posljednje vrijeme bilježi rast”, kazali su iz Građanskog saveza.

Sličnog stava i lider DF-a, Željko Komšić, koji poručuje kako je Dodik umjesto bezbjednosne podrške, u Beogradu jučer dobio politički apaurin. Dok se lider SDP-a Nermin Nikšić obrušio na Vučića, zbog izjave da političari iz Republike Srpske, trebaju između ostalog štiti i interese Srbije. Što je, navodi Nikšić, skandalozno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad