Poreske reforme: Nismo u socijalizmu i nemamo ista primanja

Vijesti 21. apr 201517:58 > 19:05
N1

Od šest mjera koje bi trebale voditi do ekonomskog napretka BiH, a koje su prezentirali predstavnici međunarodne zajednice, prva je smanjenje poreskih opterećenja na rad.

Suština poreske reforme u Federaciji BiH, koju je najavio premijer Fadil Novalić je da bogati plaćaju više, a siromašni niže poreze.

“Trenutno svi plaćaju isti porez na dohodak od deset posto. Izašli smo iz socijalizma u kojem su bila otprilike ista primanja, ali i jednaka davanja. Međutim, ušli smo u sistem u kojem nisu više jednaka primanja, pa ne mogu biti ni jednaka davanja. Povećat ćemo opterećenje onih koji su bogatiji”, ističe Novalić.

A smanjili bi se porezi za siromašne kojih je mnogo više. Za profesora Antu Domazeta efekti takve politike su vrlo upitni.

Kada je riječ o politikama, postoji veliki stepen saglasnosti između entitetskih vlada poručio je ministar finansija RS Zoran Tegeltija. 

“Privredni rast trebalo da bude obezbijeđen stimulativnom poreskom politikom pronalaskom najboljih rješenja za smanjenje ukupnog poreskog opterećenja na rad, te smanjenjem fiskalnih i parafiskalnih opterećenja”, tvrdi Tegeltija.

Porez na imovinu i potrošnju su bolje opcije, smatra Domazet kao i istraživači u GEA centru.

Više u prilogu Amira Krivošije