Danas polusatni štrajk upozorenja ljekara i stomatologa u FBiH

Vijesti 23. sep 201907:15 > 07:20
N1

Ljekari i stomatolozi zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, njih 4.500, danas će održati polusatni štrajk upozorenja u svim kantonima, jer još nije riješen problem reprezentativnosti njihovog strukovnog sindikata.

U međuvremenu, zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo od sutra stupaju u radikalniji štrajk. Najavljeno je i okupljanje zdravstvenih radnika pred zgradom Vlade KS tokom sedmice, a tačan datum protesta bit će poznat sutra nakon sjedice Skupštine Sindikata radnika u zdravstvu.

Radikalizacija štrajka podrazumijeva da hronični bolesnici neće dobiti terapiju, bit će obustavljena vakcinacija, te izdavanje opravdanja za izostanak iz škole, te neće biti priprema pacijenata za operacije. Primat će se samo hitni slučajevi, poručuju iz Sindikata radnika u zdravstvu.

Oko 3.000 članova Sindikata početkom septembra stupilo je u štrajk tražeći donošenje kolektivnog ugovora, povećanje satnice i korekciju koeficijenata za obračun plaća. Izmjenama bi plaća spremačice trebala bi biti viša za 110 maraka, medicinskim sestrama za 220, a doktorima specijalistima za 440 KM. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad