Stranci poručili: Riješite trzavice i dobit će te novac

Vijesti 21. apr 201518:47 > 18:51
N1

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak smatra da je aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH najvažniji događaj za BiH od početka evropskih integracija.

Vjetar u leđa dobila je bh. delegacija nakon posjete Washingtonu i Luxembourgu.

vezana vijest

Optimistično je danas sa mogućnostima rješenja i novim kreditnim aranžmanom došao pred novinare Crnadak nakon 10 dana putovanja.

Ono što je jasno da ukoliko se provedu reforme, prevashodno reforma u javnoj upravi, borbi protiv kriminala i korupcije te reforme poreskog sistema, bit će moguće nastaviti aranžmane sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom.

Crnadak je rekao da mora doći do sređivanja i situacije u radno-pravnoj oblasti.

“Ovo će biti jedna od tema kada delegacija MMF stigne u BiH”, istako je ministar.

Otežavajuća okolnost za bh. vlasti, kada pregovaraju sa strancima, su stalne političke trazvice, negiranje Ustavnog suda, kršenje zakona.

Danas je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) nastavila sa svojom pričom o obilježavanju Dana RS-a. NSRS je imenovala tim od 14 ljudi koji će je 27. maja zastupati pred Ustavnim sudom BiH. Pokušat će da pokažu da je Zakon o praznicima u skladu sa Ustavom. U tom timu su bivši predsjednik ove skupštine Igor Radojičić, potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović te mnogo uglednih pravnika.

OHR je potvrdio i upozorio da ovakav način rješavanja unutrašnjih problema u BiH je “nedopustiv” i da nije u skladi sa ustavnim i pravnim sistemom u zemlji.