Prodanović: 'Aprilski paket' je prošlost, srušili ga bošnjački poslanici

Vijesti 23. sep 201914:34 > 14:38
Anadolija

Lazar Prodanović, delegat u Klubu Srba u Domu naroda Bosne i Hercegovine za N1 je izjavio da je za SNSD, kao i sve stranke iz Republike Srpske "aprilski paket" u potpunosti neprihvatljiv, te da taj dokument je davna prošlost koju su srušili bošnjački poslanici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

“Za nas je ‘aprilski paket’ prošlost, davna prošlost, prije više od 13,5 godina kojeg su srušili bošnjački poslanici u PSBiH”, kazao je.

Neprihvatljiv je iz više razloga, kako tvrdi.

“Ključan je način izbora članova Predsjedništva , nejednaka pozicija članova Predsjedništva. Mi smo protiv indirektnog izbora i da BiH ima predsjednika Predsjedništva BiH. Protiv smo pozicije Savjeta ministara, gdje bi se on konstituisao i to predstavlja vladu, gdje bi imao predsjedavajućeg i dodatna dva ministarstva. Protiv smo redukcije pozicije Doma naroda u odnosu na sadašnju poziciju kao i redukcije načina glasanja u Predstavničkom domu u smislu prava entitetskog glasanja”, poručio je Prodanović za N1.

On je kazao kako “aprilski paket” neće dobiti podršku nijedne partije iz Republike Srpske, a da li je to jasno onima koji bi “aprilski paket” vratili u proceduru?

“Vjerujem da je jasno. Da su samo pitali neke predstavnike – iste bi odgovore dobili. Važno je da se okrenemo ključnim obavezama, da se konstituiše izvršna vlast, da se dođe do rješenja funkcionisanja PSBiH, da se pokuša doći do rješenja implementacije predsuda Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava. To bi bio maksimum koji bi mogli postići do narednih izbora 2022. godine”, zaključio je Prodanović.

Podsjećamo, Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH će u parlamentarnu proceduru uputiti amandmane na Ustav BiH. Ovaj set amandmana već poznat javnosti kao „aprilski paket“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad