Nakon poziva PDP-a na protest, Višković kazao bez skorog poskupljenja struje

Vijesti 23. sep 201916:47 > 16:55
N1

Zastupnici PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić i Draško Stanivuković predali su zahtjev za mirno okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci u petak u 18 sati zbog poskupljenja struje u RS-u. Radovan Višković, predsjednik Vlade RS odbacio je tvrdnje o poskupljenju u skorije vrijeme.

PDP-ovi zastupnici kazali su da je poskupljenje opterećenje za građane.

“Ovo je jedna bahatost koja se dešava u Elektrodistribuciji, na ovaj način pokušava se prelomiti preko građana poskupljenjem struje i zaista tome treba stati u kraj. Treba dići svoj glas, iskazati nezadovoljstvo”, kazala je Jelena Trivić.

Cijena struje trebala bi biti veća za kućanstva čija je potrošnja od 500 do 1.000 kW dok će za potrošnju veću od 1.000 kW cijena biti tržišna.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je građanima da ne nasjedaju na spekulacije da će cijena električne energije biti veća od sutra ili od Nove godine.

Višković je dodao kako će cijene biti veće kada se za to steknu uslovi:

“Poskupljenja struje u Republici Srpskoj biće ali ne brzo, jer je potrebno da ‘Elektroprivreda’ završi određene tehničke pripreme koje nisu nimalo jednostavne da bi došli do toga da cijena struje u Republici Srpskoj bude određena onako kako je to uradila Srbija, odnosno da bude više grupa i tarifa.

U RS će biti, kada za to dođe vrijeme, različite tarife. Cijena struje neće poskupjeti za one građane koji budu koristili električnu energiju za osnovne potrebe u domaćinstvu. Biće i druga grupa potrošača za koje će cijena struje biti malo veća i treća grupa ili tarifa za potrošače koji koriste električnu energiju za luksuz. Ti će plaćati tržišnu cijenu”, dodao je Višković.

Zaključio je kako “za sada nema poskupljenja struje”, no da se ide u tom pravcu jer, kako je kazao, nije fer da istu struju plaćaju oni koji je koriste za kućanske aparate i oni koje koriste za luksuz.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad