Gradonačelnici Mostara i Banjaluke u Briselu – ko će osvojiti prestižnu titulu?

Vijesti 24. sep 201910:21 > 10:25
N1

Mostarski i banjalučki gradonačelnici Ljubo Bešlić i Igor Radojičić i njihovi timovi otputovali su u Brisel gdje će prezentirati projekte "Evropska prijestolnica kulture 2024. godine". Mostar se, uz Banjaluku i norveški Bodø, plasirao u finale izbora za ovu prestižnu titulu.

Delegacije sva tri grada danas će pred deseteročlanim panelom EPK u sjedištu Evropske komisije u Briselu izložiti svoje ideje na način da će u 30 minutnom bloku prezentirati projekt, a potom će u sljedećih 75 minuta odgovarati na pitanja članova panela.

“Mi smo već postigli ono što ja očekujem. A to je jedan snažan tim koji zajednički radi kako bi premostio mnoge probleme u ovom gradu. Nadam se da će i Brisel to prepoznati”, izjavio je gradonačelnik Bešlić prije odlaska u Brisel.

U Briselu je i delegacija Banjaluke koju predvodi gradonačelnik Igor Radojičić.

“Brisel je pred nama. Dio tima već stigao, sa gradonačelnicima Bihaća i Jajca. Drugi dio na putu, sve sa polivenom kantom vode za nama kao tradicionalnim običajem. Idemo predstaviti naš grad i nase partnere za veliki projekat 2024. godine”, naveo je Radojičić.

Konačna odluka o tome koji je grad ponio titulu Evropske prijestolnice kulture za 2024. godinu bit će poznata u srijedu u 12 sati.

Program Europska prijestolnica kulture utemeljen je 13. juna 1985. na prijedlog grčke ministrice kulture Meline Mercouri i od tada je imenovano više od 40 gradova. U početku se zvao Evropski grad kulture. Titulu Evropske prijestolnice kulture grad nosi jednu kalendarsku godinu za vrijeme kojeg se održavaju različite kulturne manifestacije i umjetničke priredbe.

Svrha ovog programa je promocija boljeg međusobnog razumijevanja među evropskim gradovima i jačati osjećaj evropske pripadnosti, istodobno ističući bogatstvo evropskih kultura te njihovu različitost, ali i zajedničke osobine. 

Države koje nisu članice Evropske unije svake tri godine imaju mogućnost da njihovi gradovi apliciraju i budu izabrani za nositelje ove prestižne titule. Tako će na primjer Novi Sad postati Europska prijestolnica kulture 2021. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad