Salkić: Žandarmerija u RS može biti opasnija od rezervnog sastava policije

Vijesti 24. sep 201912:35 > 12:37
N1

Potpredsjednik bh. entiteta Ramiz Salkić ponovio je da odustajanje od rezervnog sastava, te formiranje žandarmerije u RS može biti i opasnija aktivnost za budućnost.

Ta jedinica, smatra on, bez ikakve sumnje treba u budućnosti da posluži za zaštitu i podršku realizaciji određenih političkih ideja i postizanju političkih ciljeva.

– Jedinica koja je dobro opremljena, obučenija i uvježbana, iako brojčano puno manja, može biti puno opasnija, ako se zloupotrijebi od strane sistema protiv neke ciljne grupe – ocijenio je Salkić.

Zbog toga je, kaže, žandarmerija kao formacija opasnija od rezervnog sastava policije RS i njeno formiranje pokazuje da vlast u tom entitetu “ne odustaje od uspostave oružanih formacija kao pandama drugim oružanim formacijama u Bosni i Hercegovini”.

Tokom nedavne posjete Srbiji, kako je naveo, lider SNSD-a Milorad Dodik je govorio o potrebi da Srbija pomogne i podrži naoružavanje i opremu u entitetu RS.

– Zbog toga, smatram da aktivnosti MUP-a entiteta RS trebaju pratiti kantonalni i Federalni MUP, te poduzimati iste aktivnosti radi održavanja ravnoteže. Uz veliki broj obučenih i uvježbanih zaštitara i veliki broj organizovanih lovačkih udruženja u ovom entitetu, može se govoriti u slučaju potrebe o ozbiljnim vojnim formacijama – tvrdi entitetski potpredsjednik.

Današnje postrojavanje žandarmerije MUPRS-a u Banjoj Luci je, kako je dodao, “nastavak militarizacije u ovom entitetu”.

-Priča da će se oni boriti s ciljem zaustavljanja vala migranata u našoj zemlji je priča za malu djecu. Danas svi migranti koji borave u našoj zemlji prešli su preko područja kojeg kontrolira MUP entiteta RS i to u grupama i bez ikakvih problema – kazao je Salkić.

Ističe da Bošnjaci nose i ružna sjećanja iz rata.

– Svako postrojavanje i smotra policijskih snaga u ovom entitetu, njihovo institucionalno i kadrovsko jačanje i opremljenost, Bošnjake u ovom dijelu naše zemlje podsjeća na činjenice iz sudskih presuda Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, po kojima su dijelovi MUP-a RS osuđeni da su počinili genocid u Srebrenici. Također, teški zločin nad prijedorskim Bošnjacima na Korićanskim stijenama počinili su pripadnici MUP RS. Ovo su naša osjećanja spram postrojavanja Jedinice žandarmerije u sastavu entitetske policije, posebno kada imamo u vidu skoro zanemariv broj Bošnjaka zaposlenih u MUP-u RS – rekao je Salkić.

Svečanim postrojavanjem jedinice žandarmerije u Centru za obuku u Zalužanima kod Banje Luke, zvanično će biti predstavljena nova organizaciona jedinica MUPRS-a.

Formiranje žandarmerije uslijedilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a radi, kako je rečeno, bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočava RS, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad