Garant eneregetskog suvereniteta Federacije i države BiH

Vijesti 24. sep 201917:40 > 21:09
N1

Termoelektrana Tuzla danas obilježava 60 godina rada i postojanja. Termoelektrana ima snagu 732 MW, godišnje proizvede blizu 3.600 GWh električne enregije, te potroši 3,3 miliona tona uglja.

Pismo podrške Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koje je jutros potpisano bilo je zadnji uslov za relizaciju projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Sada slijedi saglasnost kineskih partnera Exim banke za aktivaciju kredita. Blok 7 koštat će 1,5 milijardi maraka i to je nova prilika za energetski sektor i nije ekološka prijetnja, poručeno je sa obilježavanja godišnjice ovog energetskog giganta.

Prije 60 godina osnovana je Termelektrana Tuzla. Pokretač privrednih kretanja u rudarstvu i industriji te toplifikaciji, ima šansu i danas. Nije prijetnja, već prilika, poručeno je.

“Naša misija je da proizvodimo električnu i toplinsku eneregiju pod ekološki prihvatljivim uslovima propisanim za Evropu , da budemo konkuretni na tržištu električne energije i da i dalje ostanemo garant eneregetskog suvereniteta Federacije i države BiH”, kaže Izet Džananović, Termoelektrana Tuzla.

“I uprava Termoelektrane i sve institucije vlasti su zadužene da smanje maksimalno u onim okvirima u kojima je to tehnološki moguće, emisiju štetnih čestica na ovom prostoru”, dodaje Denijal Tulimović, Vlada TK.

Blok 7 će koristiti ugalj lignit, omogućiti sigurnost snadbjevanja električnom eneregijom, dugoročno snadbjevanje toplinskom energijom te kontinuitet proizvodnje uglja i prestrukturiranje Rudnika Kreka. Nadležni kažu, biće sve usklađeno sa direktivama EU.

“Ovo je projekat koji zadovoljava sve uslove Evropske energetske zajednice i da je dobar i za BiH i za Evropsku energetsku zajednicu. Ja vam moram reći da mi već ozbiljno razmišljamo o pripremi izgradnje Bloka 8 u Termoelektrani Kakanj”, otkriva Bajazit Jašarević, Elektroprivreda BiH.

Više detalja ima Nataša Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad