OHR: Treba manje, a ne više, policije i oružja

Vijesti 24. sep 201917:50 > 17:52
Fena

“Umjesto što teže dodatno militarizirati policiju Republike Srpske, vlasti bi se trebale fokusirati na profesionalnost, odgovornost i saradnju policije RS-a sa drugim agencijama za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini", poručeno je iz OHR-a na upit N1 TV o tome kako gledaju na formiranje Jedinice žandarmerije MUP-a Republike Srpske.

Svečanim postrojavanjem Jedinice žandarmerije u Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke danas je zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica entitetske policije. Formiranje Žandarmerije uslijedilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a radi “bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočava RS, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata”.

Iz OHR-a su kazali da će “policija Republike Srpske biti u mogućnosti služiti svojim građanima i pružiti im osjećaj lične sigurnosti i zaštite” ako bude sarađivala sa drugim agencijama u provođenju zakona u BiH.

“U principu, Republika Srpska, kao i cijela Bosna i Hercegovina, treba manje policije i manje oružja, a ne više.

Nadalje, imajući u vidu sveukupnu društveno-ekonomsku situaciju u entitetu, bilo bi za očekivati da će vlasti Republike Srpske usmjeriti svjoju pažnju i resurse na unapređenje života građana, tako da oni ne budu prinuđeni da napuštaju Republiku Srpsku”, navodi se u odgovoru OHR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad