Konaković uputio inicijativu nakon postrojavanja Žandarmerije u RS

Vijesti 25. sep 201911:49 > 11:58
N1

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković uputio je unicijativu ministrima unutrašnjih poslova KS i FBiH Admiru Katici i Aljoši Čampari, a nakon što je Jedinica žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jučer svečano predstavljena u Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke.

U inicijativi se navodi da resorni ministri što je prije moguće iniciraju aktivnosti koje za svrhu imaju ozbiljnu analizu posljedica formiranja Žandarmerije u entitetu Republika Srpska u saradnji sa federalnim MUP-om, kantonalnim MUP-om, drugim agencijama i kantonalnim ministarstvima.

“Nakon pokušaja uvođenja rezervnog sastava MUP-a RS režim Milorad Dodika je u tišini formirao Žandarmeriju sa istim ciljevima koje su postavljene pred rezervni sastav. Potrebna je ozbiljna i snažna reakcija na poduzete aktivnosti secesionističkog režima svih probosanskih snaga bez obzira na politiku pripadnost”, naveo je Konaković.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je jučer, na postrojavanju Jednice žandarmerije u okviru entitetskog Ministarstva unutrašnjih poslova, da RS šalje poruku da želi stabilnost i mir kao prioritet, ali je isto tako spremna da se suoči sa svim izazovima koji bi eventualno, s bilo koje strane došli po pitanju ugrožavanja ustavnog poretka ili bezbjednosti svakog građanina.

IZ OHR-a su za N1 kazali da entitet Republika Srpska, kao i cijela Bosna i Hercegovina, treba manje policije i manje oružja, a ne više. Iz Ambasade SDA i Ureda EU u BiH su naveli da će pomno pratiti Žandarmeriju Republike Srpske i sve druge nove policijske strukture u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad