Politička situacija u Banjaluci i Mostaru – prednost norveškog grada Bodo

Vijesti 25. sep 201912:15 > 12:26
Fena

Titulu Evropske prijestolnice kulture dobio je norveški grad Bodo, a u konkurenciji su pored Bodoa bila i dva bh. grada - Banjaluka i Mostar.

Mostar i Banjaluka ispunili su formalne kriterije za aplikaciju za titulu Evropske prijestonice kulture 2024. godine, a predstavnici iz Banjaluke su kazali šta misle o izboru:

N1

Mislim da ako se ne usredsredimo sami sa sobom i ne posložimo našu političku scenu, kao što smo posložili kulturnu u posljednje dvije godine, nemamo baš puno razloga za slavlje. Proces koji se desio zadnje dvije i po godine je proizveo jednu knjigu koja ima stotinu strana i preko 70 projekata koja ima razrađenu strategiju razvoja kulture a koju Banjaluka nije imala ranije, tako da su sve to neki planovi. Nadam se daće biti predmet analize i aktivnog djelovanja na polju da se te stvari realizuju. Neke stvari od tih ne zahtijevaju velik novac nego energiju“, poručili su učesnici Javne tribine “Ko će biti Evropska prijestonica kulture u 2024. godini” u Sarajevu.

Predstavnici Mostara su kazali kako je jako dobar tim radio više od dvije godine na projektu.

N1

Radili smo za naše građane, transparentno smo radili i nema razloga da ne nastavimo da radimo, da apliciramo i realiziramo projekte koji se nalaze u našoj prijavnoj knjizi. Nadamo se da će se popraviti politička situacija u Mostaru; u najavi su i izbori. Mi da nismo razmišljali kao kolektiv uvažavajući se međusobno, ne bismo napisali ovako kvalitetnu prijavnu knjigu“, kazali su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad