Radojičić: Šta je presudilo; Bešlić: Skrenuli smo pozornost Europe na Mostar

Vijesti 25. sep 201913:16 > 13:24
N1

Banjaluka nije izabrana za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, već je to norveški grad Bode, rekao je Srni gradonačelnik Igor Radojičić.

Radojičić je istakao da je projekat bio odličan i da je Tim Banjaluke za Evropsku prijestonicu kulture odlično radio.

“Hvala našim prijateljima iz Bihaća, Jajca koji su ovo pratili. Bilo je fantastično vidjeti koliko se oko ove ideje ujedinilo ljudi iz Banjaluke potpuno različitih opredjeljenja, onih sa kulturne scene i onih koji nemaju nikakve veze sa njom, a sa velikom podrškom i očekivanjem ispratili su ovaj put u Brisel”, rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, teško je reći šta je presudilo da Banjaluka u finalu ne bude izabrana za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine.

VEZANE VIJESTI

“Juče smo imali odličnu prezentaciju. Šta je presudilo? To je pitanje za Evropsku komisiju ovdje. Da li je to veći osjećaj sigurnosti u Norveškoj nego u BiH ili nešto drugo, ali samo siguran da je ono što smo ponudili zaista odlično urađeno”, naglasio je Radojičić.

On je upitao ko je uopšte mogao zamisliti prije dvije ili tri godine da će se Banjaluka naći u Briselu i takmičiti za titulu kao što je Evropska prijestonica kulture.

“Mnogo je drugih šansi pred nama i nastavljamo dalje”, poručio je Radojičić.

Norveški grad Bode će 2024. godine biti Evropska prijestonica kulture, odlučila je danas Evropska komisija.

U finalu izbora za Evropsku prijestonicu kulture bili su Banjaluka i Mostar.

Pobjednik je odlučen na osnovu ocjena aplikacije, prezentacije, odgovora na pitanja, a u obzir je uzeta i posjeta članova EU svakom od gradova finalista.

Bešlić: Nažalost, nije se dogodilo

”Dvije i pol godine rada na ovom projektu nije se realizirao na onaj način na koji smo očekivali ali ovaj pozitivan naboj će ostati i nastavit ćemo rad na realizaciji ovih projekta”, poručio je za Bljesak.info gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nakon što je grad Mostar ostao bez titule Europske prijestolnice kulture.

Naime, prijestolnica kulture za 2024. je norveški Bodø, objavljeno je u danas muzeju House of European History u Bruxellesu.

”Vjerujem da, ono što je odlučilo, sigurno je i ta materijalna sigurnost”, mišljenja je.

”Moram istaknuti zadovoljstvo što smo skrenuli pozornost Europe na Mostar. Dobili smo simpatije sviju. Naša prezentaciji je bila izuzetna. Ocijenjena je odlično i sve emocije iskazane prema nama davale su nam povratne informacije kako će Mostar biti ta prijestolnica kulture. Nažalost nije se to dogodilo”, kazao je.

”Razlozi zasigurno mogu biti i politički. Vjerujem da ovakva odluka, da ne bude netko iz BiH, leži u razlogu da se u BiH ne bi izazvale nekakve turbulencije, iako ne vjerujem da bi ih bilo”, rekao je.

Bešlić je ujedno iskazao zadovoljstvo timom koji je radio na prezentaciji Mostara u Bruxellesu ističući ”da je to sjajan, mostarski tim koji je sam odradio vrhunski posao”. Poručio je kako će nastojati podržati rad ovoga tima i u daljnjim realizacijama.

”Nevezano za ovu kandidaturu nastojat ćemo provesti ove projekte koliko je to moguće s obzirom na materijalne uvijete”, kazao je.

”Kultura je važan segment svakog društva i vjerujem da ćemo kroz nju vraćati povjerenje među građanima, institucijama i ljudima te na taj način graditi harmonizaciju među ljudima, što mi je želja iskreno”, poručio je Bešlić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad