Konaković: Sram vas bilo, ovo je najniži oblik ljudskosti koji sam sreo!

Vijesti 25. sep 201914:19 > 14:31
Screenshot

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković se obratio prisutnim i odgovorio na optužbe koje je na njegov račun iznijela ministrica Zineta Bogunić.

Kada bi dio optužbi koje je ministrica Bogunić iznijela o meni oko namještanja bio istinit, ja bih se sramio hodati ovim gradom i ulicama. Na ovim razgovorima su uvijek bili prisutni ljudi, nikada nismo sami razgovarali. Spreman sam na poligraf i na javno dokazivanje o porukama otići do suda da pokažemo o kakvoj se osobi radi“, kazao je Konaković.

Nakon toga se referirao na optužbe koje je iznijela Bogunić.

Početi ću sa osnovna.ba. Platforma koja je bila planirana u prošlom budžetu jer nudi niz odgovora na sadašnje probleme u KS. Tiču se insturktivne nastave, kurikuluma. Bio je jedan jako bitan dio, mogućnost distance learninga za djecu iz RS koja bi mogla pohađati završiti ovaj nastavni plan i program i riješiti problem nametnutog koncepta obrazovanja, o tome smo razgovarali na putu za Srebrenicu bio je prisutan i ministar Kovačević. Njega pozivam za svjedoka. Na sastanku na kojem je Bogunić rekla “ima ovoga i na Googleu, ima besplatno”, Kemal Ademović je bio prisutan, rekao sam ‘to je da vas nosamo na ramenima, ako možete za nula maraka dobiti ovo sa ovakvim efektima vi ćete biti najbolja ministrica u historiji KS’. Ti ljudi su živi, pozvaću ih da svjedoče u ovoj priči, kako su u prošlom mandatu bili ucijenjeni da se napravi lažna cijena. Pitajte ko je to zaustavio i sram vas bilo ministrice Bogunić, da o tome ovako danas govorite. Uvjerio sam se u vašu stručnost, ali u vaš karakter, nisu mi dobro garantovali. Niko to ne može uraditi pogodbom od 500 hiljada. To mora biti javni poziv, ja nisam glup čovjek da kažem ‘dajte njima posao ministrice Bogunić’. Ovo što vam je neko pisao, ovo niste pisali vi, je jako loša koncepcija napada“, kazao je Konaković i nastavio:

Rekli ste ispravno ‘nek’ to spusti ili nek leti’. Ja sam rekao neka spusti zakon nakon četiri i po mjeseca od naloga stručnog kolegija koji je naložio vama da ispravite monstuozni način pritiska u zdravstvu i da ih riješite osobe koja ih otpusti sa KCUS-a i otjera sa fakulteta jer nam djecu uče prosječni profesori. Vi ste tada rekli, u porukama, u izjavama da to treba, mora i da će to ići. Mi smo naložili vašem pomoćniku da uradi izmjenu zakona, kada je pripremio da je spusti, dotrčali ste sa godišnjeg odmora i zaustavili to da slučajno Sebija ne bi mogla zaustaviti proces imenovanja dekanese koja je imala nekoliko zakonskih kriminalnih propusta u radu. Stali ste na stranu i tada sam ispravno rekao da ste vi ispostava. Vi ste dobili nalog Kolegija, četiri mjeseca zaključak. Tu sam vršio pritisak i na svakog ću narednog. Rekao sam da izmijenite dio zakona za koji se suosjećam krivim jer sam vodio Vladu koja je rekla jedna nastavna baza i dekan je ovako na isti način biran i na fakultetu. Vi ste saučesnik tog procesa, tu se sigurno mimoilazimo“.

Istakao je da su riječi koje je iznijela Bogunić najniži udarac.

Vaša ostavka je napisana 19. jula, 24. je bila sjednica. Ne vjerujem da je Forto dobio, i ako jeste, ne može se u roku od četiri danastaviti na dnevni red. Prva naredna sjednica je danas na kojoj ste predmet rasprave i drago mi je da jeste. Ovdje ću još neke svjedoke pozvati. Sindikat nosi 3.000 glasova, ja ovih dana imam medijski linč od Sivre kome sam rekao da neće birati Nihadu Čolić u PPZ i stao na vašu stranu da neće birati suprugu Amera Jerlagiće jer je to politički deal sa SDA i ne dam i nećeš birati dirketoricu Javne ustanove Djeca Sarajeva kako on hoće. Uvijek i svaku od tvrdnji ću dokumentovati. Pritisak za izbor nekoga za kupovinu osnovna.ba platforme. To je najniži udarac, vaš ego iz vaše ostavke nije ljudski, nije fer i nije vjerski. Vi znate da to nije uredu“.

“Bog mi je svjedok da ste mi rekli da vam je Sifet Kukuruz bomba u ministarstvu. Vi ste bili dio mog tima, koga sam lično odabrao. Kada sam vidio vaše slabosti pokušao sam sa ljudima da vam pomognu, nikada niste ni sa jednim imali dijalog. Sami ste donosili odluke za koje ste mislili da su dobre. Mi imamo platformu, obećanja ljudima, ovo što govorite o inkluziji da nekome date novac, nemojte to toj djeci radite. To vam je SKupština dala, pozivam cijelu Skupštinu za svjedoke”.

“Ovo što ste uradili danas je najniži oblik ljudskosti koje sam u životu sreo. Sukobili smo se oko Bajrama, stao sam rame uz rame s vama da vas SDA ne razguli. Kada su vam porodicu spominjali, što niste dali dva dana Bajrama. Sve što kažem ću pokazati. Kada su vam pakao od života pravili, proklinjali vam porodicu, ja sam stao uz vas. Vi ćete meni držati moralne pridike. Stručne možete, ja sam takav, predlaću rješenja dok se god nešto pitam”, poručio je Konaković i kazao:

Ja insistiram da poštujete stavove institucije, rektor je naš pregovarač. Rektor se obratio da kaže da ima problem na Medicini. Vi ste reagovali samo kada ‘ludi Konaković traži da reagujete’. Recite mi jedan akt koji ste uradili. Ovdje ima jedna fascinacija, ja se divim Sebiji Izetbegović. Način na koji upravlja vama kada treba nešto njoj je briljantan. Da te žena ima više empatije prema ljudima i da je patriota, ona bi mogla ovu zemlju pomjeriti iz ove kaljuže u kojoj se nalazi”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad