Sužanj: Incident u Makedoniji zataškivanje korupcijske afere

Vijesti 22. apr 201509:01 > 09:02
N1

Gost Novog dana u rubrici pregled dnevne štampe bio je Amir Sužanj, novinar BH radija 1.

Na pitanje šta donosi centralna informativna emisija “Danas” BH Radija 1, Sužanj je kazao: “Kao i u svim drugim medijima govorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, šta ćemo dobiti od ovog Sporazuma, a također govorimo i o tome šta bi moglo biti kočnica u idućem periodu”.

“Ja sam jedan od malog broja novinara koji je prije sedam godina prisustvovao potpisivanju ugovora u Luksemburgu. Tada su svi naglašavali da ćemo krenuti u reforme, međutim, nama novinarima iz BiH, bilo je jasno da to neće biti tako glatko kako su najavljivali. Niko nije očekivao da će trajati sedam godina”, dodao je Sužanj.

O tome koliko su građani BiH svjesni šta će nam Sporazum donijeti, Sužanj je rekao: “Stalno pričamo o evropskim ciljevima i mislim da svi ne znaju šta to znači. Smatram da su nam ove reforme prilično bolne i sve reforme pucaju po leđima građana, ali bit će nam jasno za kratko vrijeme. Mislim da glavnu kočnicu predstavljaju snage koje su rušile evropski put. Oni su na vlasti 20 godina i kontrolišu sve finansijske puteve i mi ne možemo očekivati da će se preko noći promijeniti neki od tih ljudi“.

N1

O stečaju u preduzeću “Fruktona”, novinar BH radija 1 je izjavio: “Stečajima se ne može bilo šta napraviti, to je druga riječ za propast preduzeća, nažalost“.

O incidentu u Makedoniji je prokomentarisao: “Desio se jedan veoma težak incident. Policija je to ocijenila kao teroristički napad, ali ja se pitam kome od albanskih političkih krugova može ići u prilog ovakav incident. Mislim da je pozadina drugačija i da je to pokušaj skretanja korupcijske afere. Oni su najavljivali mogućnost incidenta zato što premijeru Gruevskom to odgovara. Pozadina je u suštini da se zataška korupcijska afera i moje kolege iz Makedonije se slažu da je tako. Jedan vojni zvaničnik Makedonije je najavio ovakvu mogućnost incidenta i kazao kako su napadači unajmljeni od krugova iz Vlade Makedonije“.

O Harunu Mečićeviću, selefiji iz Mostara, pripadniku IS-a je rekao kako je to daleko dublja priroda od onoga što jeste i da je činjenica kako mladi ljudi u BiH nemaju perspektivu pa su podložni “krugovima koji ih vode da ginu za neodređene ciljeve”.