Nikšić: Ukoliko su informacije o Zorniću istinite, bit će isključen iz SDP BiH

Vijesti 25. sep 201915:40 > 15:46
N1

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, povodom medijskih natpisa da je Enver Zornić, direktor KJKP Toplane Sarajevo i član SDP BiH, optužen za ubistva u ratu, rekao je kako je oduvijek bilo jasno da SDP BiH ima odnos nulte tolerancije prema osobama osuđenim za ratne zločine.

„Nemam nikakve dileme i o tome sam često govorio da svako od nas nosi odgovornost za svoje postupke, ali da kao javne ličnosti moramo voditi računa da čuvajući svoj obraz čuvamo i obraz i ugled SDP-a. Znao sam da je Enver Zornić kao i brojni drugi bio pripadnik Armije Bosne i Hercegovine, io i jedan od komandanata, ali za konkretne stvari koje mu se stavljaju na teret nisam znao”, kazao je Nikšić.

Naveo je da ukoliko se medijski napisi pokažu tačnim, da ovakve osobe ne mogu obnašati nikakve političke funkcije u ime SDP-a BiH, unutar partijskih struktura, niti mogu biti članovi partije.

VEZANE VIJESTI

“Smatram da principijelnost u politici nema cijenu i za nas u tom smislu ne postoje iznimke. Jednako ćemo se odnositi i prema ovom i nekom drugom sličnom slučaju. Dakle, da budem potpuno jasan, ukoliko se informacije objavljene u medijima potvrde kao istinite, zatražit ću od Envera Zornića da podnese ostavku ili njegovu smjenu sa pozicije generalnog direktora Toplana, a Enver Zornić će također biti isključen iz SDP-a BiH”, poručio je predsjednik SDP-a BiH.

Istakao je da, kao i svakome drugome, i Enveru Zorniću treba omogućiti pravo da iznese svoju odbranu, mogućnost da demantira iznesene optužbe i da dokaže svoju nevinost.

“Do potpunog rasvjetljavanja ovog slučaja on se mora povući s ove pozicije. Ukoliko izostane demanti, njegovo imenovanje će biti ogromna greška svih nas u SDP zbog koje se, u tom slučaju, želim izviniti svim građanima Bosne i Hercegovine, porodicama žrtava i kompletnoj javnosti“, naveo je Nikšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad