Iz Hrvatske upućene teške riječi Željku Komšiću

Vijesti 25. sep 201917:25 > 19:18
REUTERS/Lucas Jackson

Brojne su reakcije nakon govora predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Pojedini regionalni, ali i domaći političari negativno komentarišu Komšićeve navode kako susjedne zemlje povremeno unose nemir u BiH, jer pokušavaju ostvariti neke svoje političke ciljeve.

Imamo dobre i intenzivne odnose s susjedima, rekao je Komšić, pa nastavio:

“Radi partikularnih politika naših susjeda povremeno smo svjedoci njihovim aktivnostima za ostvarenje njihovih političkih interesa unutar BiH, čime se unosi nemir”.

A kada se s govornice UN-a optužuju susjedi da unose nemir, onda je to razlog za zabrinutost. Stav je potpredsjednice Vlade Srbije, Zorane Mihajlović.

“Jedini koji unose nemir i destabilizaciju u BiH su oni koji traže promjenu uređenja BiH bez dogovora sva tri naroda i ukidanje RS, a to je lider SDA Bakir Izetbegović, što je jasno pokazao i najnovijom deklaracijom”, tvrdi Mihajlović.

Nisu izostale reakcije hrvatskih političara. Teške riječi upućene Željku Komšiću.

“Ono što destabilizira BiH i to već duže vrijeme su s jedne strane unitarizam i s druge strane separatizam to su pravi problemi, a što se tiče Komšića njegov prvi problem je naravno legitimitet, odnosno nedostatak legitimiteta”, smatra Davor Ivo Stier, HDZ.

“Naravno da Hrvatska ne destabilizira BiH, ona ju smatra svojom susjednom državom, priznaje njen suverenitet i teritorijalni integritet. Meni se više čini da je u ovom slučaju Komšić nastavlja svoj rat protiv HDZ-a u BiH i HDZ-a u Hrvatskoj. No ovaj put je uključio hrvatsku državu što mislim da mu je velika greška”, dodaje Joško Klisović, SDP.

Komšić ne može ništa da uradi, može samo da blebeće. To što je rekao u UN-u je samo njegov stav. Kaže Milorad Dodik.

“Ja sam jednom rekao da je on političko nedonošče pobačeno na izborima. Tako je bilo i ovaj put, jednostavno je smišljen kao podvala Hrvatima i onda pokušava da drži lekcije nama Srbima, on je nebitan”, kaže član Predsjedništva BiH .

Za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića, u Komšićevom govoru nema ništa sporno.

“Svi moraju znati da je vrijeme tutorstva prošlo, da ne treba niko imati neki paternalistički odnos prema BiH i da su takve stvari neprihvatljive”, ocjenjuje Zvizdić.

Iako je pred Generalnom skupštinom UN-a govorio dvadesetak minuta, o nemogućnosti izmjena Ustava i osiguranja jednakih prava za sve građane, opredijeljenosti ka evropskom putu, borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma – reakciju javnosti izazvalo je isključivo kritikovanje susjeda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad