Ministar o štrajku zdravstvenih radnika: Odvojiti žito od kukolja

Vijesti 25. sep 201917:41 > 19:17
FENA/Mario Obrdalj

U četvrtak se nastavljaju pregovori Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu kantona, nakon kojih bi trebalo biti poznato hoće li štrajk, pokrenut 2. septembra, biti prekinut. Potpisivanje kolektivnog ugovora, povećanje satnice i korekciju koeficijenata za obračun plaća zahtjevi su od kojih u Sindikatu ne odustaju i za 7. oktobar najavljuju proteste pred zgradom kantonalne vlade, ukoliko dogovora ne bude.

Četvrta sedmica štrajka radnika zaposlenih u zdravstvu KS. Životno ugroženim pacijentima, hitnim slučajevima, hroničnim bolesnicima, zdravstvena usluga nije uskraćena.

Anket:

“Nadam se da ću biti primljenja, dovela sam bebu, sigurno će biti dobro ugošćena”.
“Jesmo, sve završeno na vrijeme, i prije vremena”.
“To zdravstvo je boljka ovog društva, jedna od boljki. Ne znam kako će se ovo završiti”.
“Super su, stvarno primaju hitne slučajeve, što je zadovoljavajuće”.

Obavlja se i redovna imunizacija djece, tvrde u Sindikatu. Osnova za sve je Sporazum postignut s javnim zdravstvenim ustanovama u kantonu.

“Tačno vam je precizirano šta vi to radite, da radite isključivo hitne slučajeve, gdje je ugrožen život. Da smo tako krenuli raditi 2. septembra, to bi bio urnebes”, ističe Edo Selimić, Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Umjesto toga, radili su sa 80 posto kapaciteta, što je kako vjeruju razlog zbog kojeg se štrajk nije ni osjetio i zbog čega ih vlast, tvrdi Selimić, nije shvatila ozbiljno.

“Odlučili smo da pokušamo preko političkog dijela šestorke, jer je na sastanku šestorke naloženo premijeru Forti da sjedne sa nama što prije i da nastavimo ove razgovore”, kaže Selimić.

U Vladi Kantona Sarajevo razumiju potrebe radnika u zdravstvu, ali ističu kako je neophodno riješiti disproporciju plaća.

“Interes nam je da prije svega nađemo načina kako da u tom zdravstvenom sistemu osiguramo da oni koji vrijednije rade, od onih koji lošije ili ne žele da rade, da ne budu jednako vrednovani, već da odvojimo žito od kukolja”, navodi Amel Kovačević, ministar finansija Kantona Sarajevo.

A u Sindikatu traže povećanje satnice za 20 feniga, sa dvije marke i 60 na 2,80, te korekciju koeficijeneta za obračun plaća, kako bi se smanjio nesrazmjer između koeficijenata doktorskih i plaća ostalih radnika. Za to je neophodan novi granski kolektivni ugovor.

Ukoliko se njihovi zahtijevi ne ispune Iz Sindikata zdravstvenih radnika KS za 7. oktobar najavljuju proteste ispred zgrade Vlade KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad