Dino Konaković za N1: Pakleni plan Sebije Izetbegović

Vijesti 26. sep 201908:34 > 08:36
N1

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, kazao je za N1 da postoji ''pakleni plan Sebije Izetbegović'' priznavši da je Vlada na čijem je čelu bio napravila veliku grešku kada je dopustila da ''Nastavno-naučno vijeće čini većinom osoblje koje radi na Fakultetu''.

U razgovoru s Minelom Jašar Opardija, predsjedavajući Konaković je govorio i o jučerašnjem sukobu sa Zinetom Bogunić, ministricom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

”Vlada na čijem sam čelu bio napravila je grešku jer po nalogu Sebije Izetbegović, sastav Nastavno-naučnog vijeća – većinu čine osoblje koje radi na Fakultetu. To je velika greška. Ako ne radite na Kliničkom centru ne možete predavati na Medicinskom fakultetu. To je taj pakleni plan Sebije Izetbegović. Vrhunski ljekari ne mogu predavati na Medicini jer se ona pobrinula da ne rade na Kliničkom centru. S time se i ministrica Bogunić slaže. Ona je došla i stavila van snage odluku, rekla je da ne ide Zakon. Ako neće to da radi, neka ide. Moguće da sam rekao i neka leti”, ispričao je Konaković danas za N1.

Potom se osvrnuo na izlaganje ministrice Bogunić poručivši da je ”bacila ljagu na sve svoje kolege”.

”Jučer je to bila briljantna predstava, u 30 sekundi su govor ministrice portali plaćeni budžetskim novcem prenosili. Ono što me jeste povrijedilo, je da je to neko iz naših redova. Ministrica je bacila ljagu na sve svoje kolege. Neugodno je bilo čitati komentare kolega. Oni hoće da se šuti. Ne očekujte smirivanja ovih tenzija. Glasno ćemo odgovarati”, dodao je on.

Govorio je i o ”slučaju Zornić” i novom direktoru Toplana ranije osuđenom za ratne zločine.

”Vidjećemo da je neko pogriješio. Ovakvih grešaka može biti, one nisu sistemske. Vidio sam da je kadrovska komisija SDP-a zatražila smjenu. Bit će kredibilno da se pojasni. To će biti dobra poruka”, ocijenio je on.

Pogledajte kompletan razgovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad