SDA HNK: HDZ blokira arapski kredit

Vijesti 26. sep 201911:41 > 11:49
KB Dr Safet Mujić

Iz Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Hercegovačko-neretvanskog kantona kazali su kako se "političkoj krizi u HNK ne nazire kraj". Naime, naveli su da postoji politička manipulacija javnosti čiji je cilj skretanje pažnje sa prisutnih problema na ovom području.

“Umjesto da ukazano povjerenje građana usmjere na realizaciju pozitivnih projekata, HDZ BiH preko resornog ministra Gorana Opsenice vodi višemjesečnu kampanju koja u osnovi ima za cilj destabilizaciju rada Kantonalne bolnice „dr.Safet Mujić“ u Mostaru i Opće bolnice u Konjicu. Zbog uskraćivanja saglasnosti za konačno imenovanje direktora navedenih medicinskih ustanova u Mostaru i Konjicu, kreditori iz Fonda za razvoj Saudijske Arabije izrazili su zabrinutost za realizaciju već odobrenog kredita. Na sastanku koji je održan 28. juna u Mostaru predstavnici Saudijske Arabije zatražili su da se ovi nedostaci otklone kako bi se planirani projekti osavremenjivanja bolnica u HNK konačno izvršili”, saopšteno je iz KO SDA HNK.

Kazali su da Kantonalni odbor SDA HNK i ministar finansija Adnan Faladžić do sada su u više navrata ukazivali ministru Opsenici da jednostranim postupcima prekoračuje svoja ovlaštenja, nezakonito postupa i ugrožava realizaciju saudijskog kredita, što za posljedicu može imati nesagledive posljedice za građane HNK.

KO SDA HNK pozvao je zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislava Martinovića da “umjesto dežavuiranja javnosti, ličnim uticajem odgovorno postupi prema ukazanom mu povjerenju od građana, ispoštuje i realizira politički dogovor iz marta tekuće godine i deblokira rad Skupštine HNK.”

Iz SDA su kazali da će se zalagati za zaštitu interesa svih institucija koje su od vitalnog interesa za građane, na jednak način.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad