Salkić i Džindić o isporuci gasa za FBiH: U pitanju spin, isporuke gasa će biti

Vijesti 26. sep 201913:05 > 13:31
N1

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Sarajevu bilo je riječi o snadbijevanju plina u Bosni i Hercegovini. Ministar energije i rudarstva FBiH Nermin Džindić obratio se javnosti kazavši da su netačne tvrdnje da BH gas nije dogovorio količine gasa za 2019. i 2020. godinu. O ovoj temi govorio je i generalni direktor BH gasa Jasmin Salkić.

“Što se tiče informacije da BH gas nije dogovorio količine za 2019. godinu niti je najavio količine za 2020. godinu god kod mene je drugi akt, zvaničan akt – (čita akt) ‘Od BH gasa Srbija gasu za narednu godinu količine koje su potrebne su 172.000.000 kubika’ i zvanično je primljeno u kompaniju koja je nadležna za kontinuirano snadbjevanje gasa”, rekao je Džindić.

“BH gas je stabilizovao svoje poslovanje, vratio se u utakmicu, sve naše obaveze su plaćene. Kompanija koja je juče pustila spin u medije ne postoji u prometu između Srbije gasa i BH gasa tako da nam nije bilo jasno izazivanje panike. “Rekli su nam iz Srbije gasa da nam neće zavrtati gas, nema potrebe to da urade jer smo sve nae obaveze prema njima izvršili, ne vidimo problem”, rekao je direktor BH gas Salkić.

Salkić je istakao kako se kompanija sa Pala Gas promet poslužila spinom kako bi se izvršio pritisak na BH gas i Vladu Federacije da “završe neke stvari prije donošena državnog zakona.”

“Potpisan je sporazum između tri ministra pod nadzorom evropske energetske zajednice u kojem se kaže da državni resorni ministar Mirko Šarović, koji je nadležan da predloži Vijeću ministara i usvoji, trebao je to uraditi tri mjeseca nakon 13.10.2016. godine. Nakon toga su dva entitetska ministra trebala usaglasiti entitetske zakone. Nažalost, državni zakon nije usvojen, prebacuje se odogovrnost na Federaciju koja je dala pozitivno misljenje”, rekao je reesorni federalni ministar Džindić.

On je još istakao da primopredaja gasa na sredini rijeke Drine, kako je zatraženo od Srbije, nije prihvatljiva te da primopredaja prema njihovom aktu može biti samo u Zvorniku.

“Šta bi to značilo za BiH? Morala bi ići u kupovinu čamaca i kupovati opremu i da pecamo na sredini rijeke”, našalio se Džindić.

Govorio je i o ratnom dugu koji je iznosio 104.800.000KM te je istakao da Republika Srpska ne vraća drug, nego samo FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad