Tako je govorio Chirac: BiH je stoljećima bila primjer tolerancije

Vijesti 26. sep 201913:31 > 14:06
Reuters

Danas je u 86. godini preminuo Jacques Chirac, bivši predsjednik Francuske.

Chirac je rođen u Parizu 1932. godine, a dužnost predsjednika Francuske obavljao je od 17. maja 1995. godine do 16. maja 2007. godine. Nasljednik na ovoj poziciji nakon Chiraca bio je Nicolas Sarkozy.

Osim toga, bio je gradonačelnik Pariza od 1977. do 1995. godine.

Počasnim građaninom Sarajeva proglašen je 2011. godine.

AFP

Kao predsjednik Francuske dao je izuzetan doprinos okončanju rata i uspostavi mira u našoj zemlji. Inicijator je formiranja Trupa za brzu intervenciju EU, koje su odigrale veoma značajnu ulogu u uspostavi mira u Bosni i Hercegovini, te je jedan od svjetskih državnika koji je dao i odlučujući podstrek mirovnim pregovorima.

Nakon rata, Chirac je konstantno, nedvosmisleno i snažno podržavao približavanje Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

AFP

U tom smislu, bio je inicijator Zagrebačkog samita EU, gdje je prvi put zvanično potvrđena perspektiva članstva u EU, za BiH i ostale zemlje našeg regiona. Upamćeni su njegovi pozivi, upućeni naročito liderima i mladim generacijama u BiH, na pomirenje, toleranciju i vjeru u svoju zemlju i njenu budućnost.

Vi ste pozvani da izgradite jednu primjernu zemlju, čiji narodi moraju naučiti živjeti zajedno uz poštivanje međusobnih razlika, gdje građani svih vjera i različitog porijekla moraju imati mogućnost da se izražavaju slobodno, u okviru demokratskih institucija. Na vama je da izgradite konačno pomirenu BiH koja će uživati poštovanje u zemlji i inozemstvu, koja će svoju raznovrsnost koristiti kao adut, zemlju ujedinjenu oko istog ideala mira i tolerancije”, kazao je Chirac prilikom posjete Sarajevu 1998.g.

Jacques Chirac je često isticao da su historija i sudbina BiH ukorijenjene u historiju i sudbinu Evrope, da svi evropski narodi nose ožiljke generacija žrtvovanih u ratovima, ali i nadu za pomirenje u Evropi, te pozivao na prihvatanje “velike evropske ambicije” kako bi ona postala zajednički cilj svih naroda BiH, te da vodeći ljudi BiH i svi mladi koji će graditi njenu budućnost odbace fatalnost rata, izaberu pomirenje i izgrade zajedničku sudbinu.

Također, Chirac je uputio pismo “Centru za mir i multietničku saradnju” u Mostaru povodom dodjele nagrada Mostar peace connection.

Kćerka Jacquesa Chiraca, Claude Chirach pročitala je pismo svog oca upućeno “Centru za mir i multietničku saradnju”, povodom dodjele nagrade “Mostar peace connection”.

”Otkako sam izabran na čelo države 1995. godine želio sam da se Francuska u potpunosti angažuje vojno i diplomatski na okončanju nepodnošljivog bosanskog razdora.

Stvaranje snaga za brzu reakciju, sa našim britanskim i holandskim partnerima koje je vodilo ka angažovanju Atlanske alijanse, zatim pregovori u Daytonu i sporazum u Parizu, omogućili su prekid borbi i postavljanje osnove za pomirenje predviđene novim institucijama.

Ali trebalo je, i još uvijek treba raditi na pomirenju, prije svega u srcima i glavama, inspirisani vrijednostima koje su temelji naše civilizacije: odbijanje etničke i vjerske mržnje, poštivanje drugoga, prvenstvo prava nad silom, jednom rječju – zahtjevni koncept humanizma i tolerancije.

Stari Most u Mostaru mora pronaći svoju simboličku stranu luka koji približava narode koji samo zajedno čine Bosnu i Hercegovinu. Jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, multikulturalnu, demokratsku, koja potpuno zauzima svoje mjesto u regiji koja se postepno stabilizuje, a kojoj Evropa treba pružiti ruku.

U ovim teškim trenucima ogromnih izazova za naš cijeli kontinent, izgovaram svoju žarku želju: Da Vaša zemlja nastavi reforme, korak po korak, odlučno jer je to jedini put koji će joj otvoriti vrata Evropske unije.

Bosna i Hercegovina je stoljećima bila primjer tolerancije u raznolikosti. Ona može i treba to ponovo postati! To je bila njena prošlost. To je, ubjeđen sam, i njena budućnost. To je budućnost i cijele Evrope”, naveo je tada u pismu Chirac.