Mandić: Zornića mora smijeniti Nadzorni odbor, Vlada je prihvatila zaključak

Vijesti 26. sep 201914:32 > 14:38
N1

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić obratio se danas medijima poslije sjednice Vlade KS na kojoj se raspravljalo o smjeni direktora Toplana, Envera Zornića, nakon teksta koji je jučer objavio magazin Žurnal.

“Dakle, što se tiče ministarstva morate znati da su procedure imenovanja takve da ministarstvo imenuje skupštine preduzeća, skupštine imenuju nadzorne odbore i nadzorni odbori imenuju osobe na osnovu prikupljenih materijala i prijava. To je praksa otkako sam stupio na poziciju tako da nisam znao ko će biti izabrana osoba, a nakon što je izabrana nisam znao”, kazao je Mandić.

Nakon ovih saznanja i informacija, SDP je održao sjednicu kadrovske komisije i pojavili su se na Vladi sa zahtjevom da se pokrene procedura. Ja sam kao ministar resorni u čijem je sastavu “Toplane” tražio vanrednu tačku dnevnog reda s ciljem izdavanja upute sa zadatkom sazivanja vanredne sjednice Skupštine preduzeća sa jednom tačkom, a to je da se da nalog Nadzornom odboru da sazove sjednicu s ciljem razriješenja dužnosti direktora KJKP Toplane i takav zaključak je usvojen“, poručio je.

Mandić je još dodao da se sa lične osnove zgrožava nad ovom činjenicom.

Ja sam po nacionalnosti Srbin, bio sam pripadnik Armije BiH, zgražavam se nad činjenicom da sam dijelio prostor sa osobom koja je počinila takve zločine. Da Vlada nije poduzela ove korake, ja bih iz moralnih razloga podnio ostavku. Koristim priliku da se izivinim žrtvama stradalih što se došlo u priliku da se o ovome priča na ovakav način. Ja sa ovom osobom prekidam svaki službeni kontakt“.