Garibija o Zorniću: Ovo nas je sve zateklo, svi se osjećamo interno poraženo

Vijesti 26. sep 201914:35 > 14:42
N1

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija govorio je danas o slučaju Envera Zornića, kadra SDP-a, a nakon objave dokumenata koji su se pojavili u medijima, a kojim se dokazuje da je Enver Zornić pred Vojnim sudom Republike Bosne i Hercegovine 1993. godine osuđen za krivično djelo ubistva grupe građana nebošnjačke nacionalnosti.

“Nažalost, sve naše sigurnosne provjere nisu nam dale uvid u ovaj slučaj. Ovaj kandidat je i ranije na izborima prošao sve te sigurnosne provjere. Nismo raspolagali sa njima i žao mi je što se to desilo jučer. Za sve imenovane i izabrane dužnosnike javni interes mora biti ispred privatnog interesa”, kazao je Garibija o direktoru sarajevskih “Toplana” koji je inače kada SDP-a.

Kako je naveo, na današnjoj sjednici tražili su da se po hitnoj proceduri direktor Enver Zornić smijeni sa ove pozicije.

“Prema svim saznanjima kojima ja raspolažem, u SDP nisu imali ovakve informacije, ove dokumente. Ovo nas je sve zateklo. Ne bi sebi dozovolili da nam se desi ovakva jedna katastrofa. Svi se osjećamo interno poraženo, kompletna Kadrovska komisija kantonalne organizacije SDP-a je podnijela ostavku. Na tu sjednicu bio je pozvan i Enver Zronić, nije došao”, naveo je Garibija.

Poručio je da su morale određene provjere biti napravljane.

“Očigledno je da su naše procedure previše propusne. Drugi zaključak Vlade KS je da je naloženo Ministarstvu pravde da se pojačaju procedure kako se ovakve stvari ne bi dešavale. Nešto ovako se ne bi smjelo dešavati Sarajevu ni BiH prije svega zbog časti i obraza današnjeg Sarajeva i zbog časne odbrane Sarajeva i BiH u toku protekle agresije. Ovakvim potezima ne smijemo uprljati tu našu časnu odbranu i to je ono što nas najviše boli”, poručio je Garibija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad