Pogledajte kako je izgledala vježba Oružanih snaga BiH na Manjači

Vijesti 26. sep 201916:11 > 16:19
MO BiH

U sklopu izvođenja ocjenjivanja SEL-1 Batalјonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) danas 26. septembra 2019. godine na vojnom poligonu na Manjači organizovan je dan za posjetioce.

Time je okončana višedneva aktivnost koja je unaprijed planirana Godišnjim planom obuke u Operativnoj komandi Oružanih snaga BiH za 2019. godinu. Pripadnici ove grupe OS BiH su prisutnima prikazali izvođenje ofanzivnih operacija uz angažovanje pridodatih elemenata sredstava servisne i borbene podrške. INF-L-BNG je do sada najveća deklarisana jedinica OS BiH za učešće u operacijama podrške miru, kao oblika saradnje BiH u okviru Programa Partnerstvo za mir.

Događaju su prisustvovali ministarka odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije general-major Ivica Jerkić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse general-major Gojko Knežević, komandant Operativne komande OS BiH general-major Radovan Ilić, komandant Komande za podršku OS BiH brigadni general Marko Stojčić, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki, generali OS BiH, predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, predstavnik NATO štaba u Sarajevu, predstavnici Glavne komande EUFOR-a, komandanti brigada OS BiH, vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, predstavnici civilnih organa vlasti i predstavnici medija.

MO BiH
MO BiH
MO BiH
MO BiH
MO BiH
MO BiH

Obraćajući se prisutnima, ministarka Pendeš je čestitala svim pripadnicima deklarisane Batalјonske grupe lake pješadije koji su uspješno izvršili vježbu uz ocjenjivanje.

„Našom odlukom da deklarišemo u bazen snaga NATO-a Bataljonsku grupu lake pješadije koja broji 840 ljudi s pratećom opremom, što je gotovo 10% ljudskih resursa Oružanih snaga, pokazali smo naše opredjeljenje za euroatlantske integracije te samim time ozbiljnost da damo dodatni doprinos u gradnji i čuvanju mira u svijetu,“ izjavila je ministarka Pendeš. „Pred nama je još jako dug put do NATO ocjenjivanja druge razine, NEL-2 predviđenog za 2022. godinu, ali smatram da smo ovom vježbom postavili dobre temelje te da će taj put sigurno biti lakši kad dođe do aktiviranja plana modernizacije i OS BiH dođu do neophodnih sredstava za dodatni impuls u dostizanju većeg stupnja interoperabilnosti i operativnih sposobnosti.“

Aktivnosti u sklopu ocjenjivanja SEL-1 INF-L-BNG počele su 23. septembra 2019. godine i biće završene u petak 27. septembra 2019. godine. Konačna ocjena o stepenu interoperabilnosti jedinice biće saopštena u periodu od 30 dana nakon detalјne analize. Ocjenjivanje SEL-1 se vrši u skladu sa Konceptom operativnih sposobnosti evaluacije i izvještavanja (OCC E&F), koji je jedan od oblika saradnje BiH i NATO u okviru Programa Partnerstva za mir.

Prvostepeno ocjenjivanje SEL-1 INF-L-BNG prvi je od četiri nivoa, koje jedinica mora proći radi dobijanja sertifikata, kojim se potvrđuje da je u potpunosti osposoblјena, interoperabilna i spremna za angažovanje u operacijama podrške miru pod vođstvom ne samo NATO nego i Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad