Šta se događa u RMU Banovići?

Vijesti 26. sep 201917:15 > 19:02
N1

Članovi Nadzornog odbora i Uprava RMU Banovići odlučili su da Skupština dioničara rudnika bude održana 21. oktobra u Banovićima, iako je Vlada FBiH zahtijevala da to bude 17. oktobra. Iz Uprave rudnika pozivaju Vladu na razumijevanje i tvrde da rade protiv njih, posebno što je zakočila projekat izgradnje Termoelektrane i cementare u Banovićima.

Pozitivno poslovanje, povećanje plata, nova zapošljavanja, nove investicije, projekat izgradnje Termoelektrane Banovići i cementare, stvari su čime se hvali Uprava rudnika. Sve je to podržavala Federalna vlada dok nije došlo do razdora unutar SDA iz koje se odvojio Mirsad Kukić i osnovao PDA.

“Ako su podržavali i ako su onog trenutka kad su ušli u sukob sa Kukićem, a ušli su zbog ove zgrade, prestali podržavat onda sami možete zaključiti”, kazao je Munever Čergić iz RMU Banovići.

Vlada je vlasnik rudnika oko 70 odsto, a ostalo pripada 1.353 dioničara. Federalna vlada, između ostalog, nezadovoljna je proizvodnjom uglja tokom ove godine koja iznosi 49,8 odsto od planiranog.

“To nije tačno. Ne znam tačno ali mislim da je oko 80 procenata ali morate uzeti u obzir okolnosti u kojima radimo”, rekao je Čergić.

Nermin Džindić, ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH kazao je:

“Odluke Vlade FBiH koje su donešene na prethodne dvije, tri sjednice treba ispoštovati. Nema niko želju, kako se medijski priča, vladati rudnikom u Banovićima niit bilo kojim drugim. On je u većinskom vlasništvu Vlade FBiH i Vlada kao vlasnik hoće da ima uvid u sve, transparentno i jasno.”

Uprava i Nadzorni odbor RMU Banovići smjena se ne boje te tvrde da je sve bilo po zakonu i redu.

„Ja znam da sam vodio ovaj objekat 15 godina i da mi je mandat do mjeseca maja. Hoće li oni mene smijeniti? Vjerovatno hoće. To nije ni bitno. (Hoćete li se boriti? ) Ne. Ja sam svakako pred penziju“, riječi su Čergića, direktora RMU Banovići.

Emin Haračić, predsjednik Nadzornog odbora RMU Banovići kazao je kako će se prijaviti na konkurs kao i svaki put:

„Ja ću se prijaviti na ovaj konkurs, ne zavisi od mene, ja sam se svaki put prijavljivao i prolazio procedure i ja ću se prijaviti ponovo na konkurs. Da li će komisija koja bude o tome odlučivala mene predložiti, ja to ne znam.“

Uz Upravu je i sindikat rudnika iz kojeg kažu kako im je federalni premijer Fadil Novalić rekao da broj uposlenih radnika u rudniku treba prepoloviti. Inače, rudnik ima zaposlenih 2.800 od čega je, kako tvrde, 450 invalida rada. Prosječna plata je 1.100 KM.

„Mi ćemo ispoštovati sve zakonske propise, mi se ne bavimo politikom. Sindikat je stava da niti jedan radnik ne smije ostati bez posla. To je garancija sindikata“, garantuje predsjednik sindikata RMU Banovići Zijad Lačić.

Inspekcije su tokom kontrole ovih dana u rudniku, otkrile djelimično ili nikakvo izdavanje fiskalnih računa za prodati ugalj, neposjedovanje licenca za skladištenje goriva, istek roka hrane za rudare, nepravilnosti kod putnih naloga, itd. Uprava tvrdi da im je inspekcije poslala, također, Federalna vlada s kojom je do jučer bila u bratskim odnosima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad