Riječi Jacquesa Chiraca koje će ostati zapamćene

Vijesti 26. sep 201919:04 > 19:25
REUTERS/Philippe Wojazer

U 86. godini preminuo je Jacques Chirac, bivši predsjednik Francuske. Inicijator je formiranja Trupa za brzu intervenciju Evropske unije, koje su odigrale veoma značajnu ulogu u uspostavi mira u Bosni i Hercegovini, te je jedan od svjetskih državnika koji je dao i odlučujući podstrek mirovnim pregovorima.

Rođeni Parižanin dužnost predsjednika Francuske obavljao je od 1995. do 2007. godine u dva mandata. Osim toga, bio je gradonačelnik Pariza od 1977. do 1995. godine. Francusku je uveo u Europsku Uniju, te za njegova mandata ukinuto je i obavezno služenje vojnog roka. Ovaj konzervativni predsjednik s umjerenom politikom, skratio je i predsjednički mandat sa sedam na pet godina.

Kao predsjednik Francuske dao je izuzetan doprinos okončanju rata i uspostavi mira u našoj zemlji, a u Bosni i Hercegovini će biti zapamćen po svojoj umjerenoj politici. Počasnim građaninom Sarajeva proglašen je 2011. godine.

Jacques Chirac je često isticao da su historija i sudbina BiH ukorijenjene u historiju i sudbinu Evrope, te pozivao na prihvatanje “velike evropske ambicije” kako bi ona postala zajednički cilj svih naroda BiH. Chirac je uputio pismo “Centru za mir i multietničku saradnju” u Mostaru povodom dodjele nagrada Mostar peace connection.

Kćerka Jacquesa Chiraca, Claude Chirach pročitala je pismo svog oca:

”Otkako sam izabran na čelo države 1995. godine želio sam da se Francuska u potpunosti angažuje vojno i diplomatski na okončanju nepodnošljivog bosanskog razdora”.

Iza Chiraca ostat će i sjena jer je 2011. postao prvi bivši predsjednik osuđen za korupciju nakon optužbi za pronevjeru u skandalu o financiranju njegove stranke kada je bio gradonačelnik Pariza.

Francuzi će Jacquesa Chiraca pamtiti po reformama, a na međunarodnoj sceni ostao je upamćen po protivljenju ratu u Iraku.

“Irak danas ne predstavlja neposrednu opasnost koja bi opravdala rat. Francuska poziva sve da se ponašaju odgovorno i da se drže međunarodnog prava”, govorio je Chirac.

“Bosna i Hercegovina je stoljećima bila primjer tolerancije u raznolikosti. Ona može i treba to ponovo postati! To je bila njena prošlost. To je, ubjeđen sam, i njena budućnost. To je budućnost i cijele Evrope”, riječi su Jacquesa Chirca koje će ostati zapamćene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad