Koalicija za zaštitu rijeka BiH: Zajedničko obilježavanje Svjetskog dana rijeka

Vijesti 27. sep 201907:37 > 07:39
N1/Ilustracija

Koalicija za zaštitu rijeka BiH poziva stanovništvo da danas zajedno obilježe Svjetski dan rijeka, na Trgu Oslobođenja u Sarajevu s početkom u 12 sati.

U okviru kampanje ‘Suha korita rijeka BiH’, Koalicija je u augustu organizirala akciju prikupljanja fotografija iz cijele BiH koje prikazuju suha korita rijeka na kojima se nalaze izgrađeni vodozahvati hidroelektrana.

Fotografije su tokom mjesec i pol dana objavljivane na Facebook stranici Koalicije, a danas će biti izložene na Trgu Oslobođenja.

”To javno okupljanje naš je odgovor vlastima na njihovo višegodišnje oglušivanje po pitanju regulacije ekološki prihvatljivog protoka. Na fotografijama suhih korita naših rijeka, na kojima su izgrađeni vodozahvati, jasno se vide tragične posljedice koje male hidroelektrane ostavljaju iza sebe. Mi, građani ove države, moramo tome stati na kraj”, poručuje Miloš Orlić, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Okupljanje u Sarajevu dio je kampanje ‘Čuvari rijeka’, koja se implementira kroz Eko BiH projekt koji finansira Evropska unija i sufinansira Ministarstvo vanjskih poslova Češke Republike kroz program Transition.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad