Voćkić za N1: Naši političari nisu dorasli nekoj mjesnoj zajednici

Vijesti 27. sep 201907:50 > 08:02
N1

Milenko Voćkić, urednik Radija Slobodna Evropa, za N1 je komentarisao slučaj Envera Zornića, novog direktora Toplana u Sarajevu za kojeg je otkriveno da je osuđen za ratni zločin.

Kazao je da pravno gledano, Zornić je odslužio svoju kaznu i ravnopravan je sa drugim građanima.

“Međutim, politika koja se zalaže za visoke etičke standarde, politika koja svojim primjerima želi da pokazuje kako ipak ne može one koji imaju tešku mrlju postavljati na mjesta koja su reprezentativna za tu stranku”, istakao je.

Voćkić smatra da je tu zakazalo i interno i eksterno informisanje.

“Ali pokazuje se da to nije bezazleno, da diže ogromnu prašinu u javnosti, da otvara niz pitanja – ko šta i kako može. Danas Toplane, sutra to može biti škola, ako je to ovakav način na koji se nešto provjerava, vrlo površno, tek se naknadno dolazi do neke pameti. A šta se sve propustilo, to je veliko pitanje”, kazao je.

Komentarišući političku situaciju u BiH, Voćkić je kazao da o njoj dovoljno govori podatak da nemamo vlade i mnoge institucije godinu dana od izbora.

“Gore od toga je što ne vidim da i u narednoj godini možemo napraviti korak naprijed u tom pogledu”, dodao je.

Voćkić smatra da to što se političari ponekad sretnu i razgovaraju ne može biti ohrabrenje.

“Ono što dvadeset i nešto godina nakon rata ostaje gorka činjenica da institucije uopšte nisu važne, sve se van institucija rješava”, istakao je gostujuću u Novom danu.

Govorio je i o raspravi u američkom Kongresu o stanju na Balkanu, gdje su se složili da je na Balkanu duboka kriza, koja nije prisutna samo zbog BiH, nego izvana.

“Doduše, Bosna je stalno pod silnicama, da li susjeda, da li velikih sila, koje negativno utiču na stanje. Ali ovdje bojim se da između Amerike i Sovjetskog saveza, mi sve više trpimo. I tamo je jasno rečeno da je Banjaluka mnogo veći centar ruskog uticaja nego Beograd, da je Dodik čista produžena ruka Putina, odnosno te politike”, kazao je.

Naveo je da je jedan kongresmen kazao da ne vidi da se može zaratiti između Srbije i Kosova, ali da u BiH vidi tu mogućnost.

“Situacija je vrlo ozbiljna. Naši političari nisu dorasli nekim mjesnim zajednicama da ih održavaju, a u ovako globalnim i teškim situacijama ja ne vidim jedan glas razuma, ni neke strategije u kojoj mi možemo postaviti sebe kao jednog međunarodnog čimbenika koji može zaista da parira, da se vadi iz ove situacije i da vodi ovu diplomatiju koja može narodu ove zemlje da obezbijedi neku svjetliju budućnost”, istakao je Milenko Voćkić u razgovoru sa Ivanom Crnogorac.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad