Dizdarević za N1: Šestorka stabilna, veliki propust SDP-a

Vijesti 27. sep 201908:08 > 08:10
N1

Neira Dizdarević, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, kazala je za N1 da je potrebno napraviti sistemsko rješenje kako se slučaj Envera Zornića ne bi ponovio.

Ona je u razgovoru s Ivanom Crnogorac kazala da je ova teška tema zasjenila sve ostale.

‘Jako teška tema i naravno da je zasjenila sve ostalo. Jako mi je drago što je Vlada ovako reagovala i da će ta osoba biti smijenjena s funkcije koje obnaša. Nulta tolerancija za ratne zločine. Ukoliko se ovakve stvari dese moraju se promptno reagovati. Moramo naći sistemske mehanizme da se ovo više ne ponovi”, rekla je ona na početku razgovora s Ivanom Crnogorac.

Prema njenom mišljenju, radi se o velikom propustu Socijaldemokratske partije.

”Ohrabruje nastup Igora Stojanovića koji je posložio stvari i rekao da on kao nebošnjački predstavnik, zar bi dozvolio da se takva osoba nađe u upravljačkim strukturama. Teško je reći da li su znali ili nisu. Ja nekako vjerujem, da je riječ o jednom velikom propustu”, dodala je gošća N1.

N1

Potom se osvrnula i na verbalni okršaj predsjedavajućeg kantonalne Skupštine Elmedina Konakovića i ministrice Zinete Bogunić.

‘Moram zaista reći da sam imala divan odnos (s ministricom), korektan i poslovan, vrijeme je pred nama. Neprirodna situacija za sve nas i vidjećemo na koji način će se dalje dešavati. Ponosna sam, kako god bila teška sjednica za nas i za gledatelje, nekad nije loše da se sve stvari iznesu na vidjelo. To je princip šestorke. Možda ne bi bilo loše da se u svim domovima ovako raspravljaju stvari”, ocijenila je Dizdarević i dodala:

”Moje mišljenje je da bilo malo preko granica. Nekim stvarima nije bilo mjesto da se kažu. Dobar je rezultat što je ministrica ostala i što će imati vremena da se dokaže ko je bio u pravu. Svima nama partnerima mora biti prioritet da sačuvamo obraz šestorke”.

O odnosima u koalciji…

‘Ne vidim da su odnosi poljuljani. Naravno da ima različitih mišljenja, ali mi i jesmo takva grupa gdje svako ima pravo na mišljenje. Opet se na kraju neki dogovor postigne. Nas okuplja program. Ne bih rekla da su poljuljani. Znam da su godinu dana najave novih rekonstrukcija, ali za to nema ozbiljnih naznaka. Radimo i to nam je prioritet”, rekla je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo.

O najavi da će stranke šestorke zajednički nastupiti na narednim izborima…

”Ta izjava nas jeste malo zatekla. O tome se priča, ali nismo sjeli za sto i napravili plan. Bilo bi korektno da se sačekalo. Rezultat su različliti stavovi. Ne vidim da je to neki veliki problem. To je nekako, neki prirodni slijed zaista. Ako smo uspjeli da imamo određeni zajednički interes koji se mogu provesti i ukoliko nam je zaista interes da nešto uradimo i pomaknemo naprijed učmalu situaciju”, ocijenila je Dizdarević.

Pogledajte kompletan razgovor s Neirom Dizdarević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad