Kako su Iračani stigli na aerodrom u Sarajevu?

Vijesti 27. sep 201915:07 > 15:11
N1

Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo jučer nisu dozvolili ulazak 50 državljana Iraka koji su na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigli letom iz Istanbula.

Naime, na drugoj liniji graničnih provjera pripadnici GPBiH utvrdili su da nitko od 50 državljana Iraka ne posjeduje informacije o svrsi namjeravanog boravka u BiH te da BiH žele iskoristiti kao tranzitnu zemlju radi odlaska u zemlje Evropske unije.

Državljani Iraka imali su turističke vize za BiH, koje su poništene, nakon što je utvrđeno da ne mogu opravdati namjeru boravka u BiH. U skladu sa Zakonom o strancima, uručena su im rješenja o odbijanju ulaska u BiH te su narednim letovima vraćeni u Istanbul.

U cijeli slučaj odmah su se uključili u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

“Ministarstvo inostranih poslova BiH oštro se protivi svakom obliku korupcije i odmah po objavljivanju navoda u medijima u vezi sa slučajem deportacije iračkih državljana zatražili smo detaljnu informaciju od Ambasade BiH u Amanu, koja je iračkim državljanima izdala turističke vize za boravak u BiH. Informacija o detaljnoj proceduri izdavanja viza za iračke državljane koji su juče doputovali, pa deportovani sa sarajevskog aerodroma zatražena je jutros. Takođe, izdat je nalog i Kancelariji za diplomatsko-konzularnu kontrolu MIP BiH da u okviru svojih nadležnosti preispita kompletan postupak izdavanja ovih viza u Ambasadi BiH u Amanu”, navode iz MIP-a.

MIP BiH poziva i druge nadležne institucije BiH da se uključe u ovaj slučaj u okviru svojih nadležnosti, kako bi što prije bilo utvrđeno postoji li eventualna odgovornost institucija ili pojedinaca i u skladu s tim preduzete odgovarajuće mjere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad