Novi predstavnik EU u BiH: Povoljan evropski put, intezivan lični angažman

Vijesti 27. sep 201915:19 > 15:31
Parlament BiH

Članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Doma Bakir Izetbegović te njegovi zamjenici Dragan Čović i Nikola Špirić primili su novoimenovanog šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Johanna Sattlera.

Tokom razgovora, zajednički je ocijenjeno da je za Bosnu i Hercegovinu veoma važno formiranje i rad organa izvršne i zakonodavne vlasti na osnovu Općih izbora 2018. godine na svim nivoima.

Članovi Kolegija Doma naroda, upoznali su ambasadora Sattlera sa različitim viđenjima uzroka zastoja u formiranju Vijeća ministara BiH i parlamentarnih tijela. Izražena je, međutim, nada da će se aktuelne razlike uskoro razriješiti na temelju konstruktivnog dijaloga i kompromisa pobjedničkih stranaka kako bi se otvorili zaustavljeni i ubrzali usporeni reformski procesi.

Ukazano je na više aspekata zbog kojih su godinu dana nakon izbora bitna brza, kvalitetna i na kompromisima zasnovana rješenja, od postizanja nužne reprezentativnosti i legitimitnosti u tijelima vlasti, u skladu s ustavnoprvanim principima i principima vladavine zakona. Prije svega preko otvaranja i rješavanja brojnih socio-ekonomskih pitanja i stvaranja ambijenta koji će biti inspirativan za ostanak, a ne za odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine, zatim izmjena izbornog zakonodavstva, aktiviranje približno milijardu eura sredstava koja su na raspolaganju za razvojne projekte u našoj zemlji i koja cjelokupno društvo mogu povući naprijed.

Kada je posrijedi evropski put Bosne i Hercegovine zajednički je ocijenjeno da je povoljna okolnost to što on uživa povjerenje ogromne većine građana Bosne i Hercegovine. Tokom razgovora je istaknuto da bi trebalo stvarati uvjete za izradu akcionog plana za implementaciju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije a to, kako je rekao ambasador Sattler podrazumijeva i da nakon četiri godine zastoja profunkcionira Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje kao zajednički forum za razmjenu stavova poslanika Evropskog parlamenta i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine.

Na koncu, najavljujući intenzivan vlastiti angažman u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler zamolio je članove Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da daju i maksimalan lični doprinos kako bi se pronašla kompromisna rješenja koja će rezultirati uspostavom i efikasnim radom organa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad